Cytuj:
Własnie widzę, że często zamiast argumentować wyśmiewasz. A masz podstawowy problem z wejściem na metapoziom rozważań metodologicznych.
Nie wyśmiewam, tylko inaczej definiuję pojęcie dowodu.
Cytuj:
Podtrzymuję tezę, że na metodologii nauk (w tym fizyki) się nie znasz.
Przyjmujesz za oczywiste rzeczy, które oczywiste nie są jak np. teza o niezmiennosci własciwości materiałów. Masz do tego prawo, ale to już jest założenie ontologiczne o konsekwencjach epistemologicznych. Ktoś kiedyś doszedl do takiego wniosku na podstawie obserwacji i uogólnił (indukcja) do twierdzenia, że materia ma stałe własciwości (zapomniałeś dodać, że w stałych warunkach). Ty juz nie wnikasz w to, jak udowodniano a właściwie uprawdopodobniono tę tezę, bo dla ciebie to aksjomat.
Oczywiście, ze warunki wpływają na wynik, nie oznacza to bynajmniej konieczności stosowania indukcji. Jeżeli jednak uważasz, że do określenia temperatury wrzenia w warunkach ciśnienia nad poziomem morza należy ją zmierzyć, a następnie powtórzyć pomiary jeszcze 15 razy ( bo może wynik będzie inny ), to nie będę cię od tego odwodził.
Cytuj:
Nie wnikasz także, czy jest mozliwa rzeczywistość, w której ten aksjomat zamieniłby się w swoja negację, albo w rzeczywistość, w której niektóre rzeczy mialyby stale własciwości a inne nie.
Myślę, ze jeszcze wiele rzyczy Cie w życiu zaskoczy.
Dobre spostrzeżenie - czytałem ostatnio o sile odwrotnej do siły tarcia.... Mam nadzieję, że jeszcze wiele rzeczy mnie w życiu zaskoczy - inaczej świat byłby nieciekawy

Cytuj:
A co do nauk społecznych, to powiem, ze świat bez ludzi jest nie dla ludzi. Opisywanie zjawisk społecznych jest równie pasjonujące jak opisywanie światła, które ma różne własciwosci w zależności od obserwatora. Nie wysmiewaj więc nauk społecznych.
To nie tak - ja po prostu uznaję fakt, że pewnych rzeczy nie da się oszacować i godzę się z tym faktem. Nieprzewidywalność sprawia, ze życie jest interesujące.
Cytuj:
Umysły scisłe czasem strzlaja sobie samobuje, jak to miało miejsce podczas ostatniego protestu fizyków przeciw wpisaniu na liste zawodów zawodu atrologa. Tez im sie pomyliły poziomy opisu świata.
W łeb strzelają sobie chyba wszystkie typy ludzkie.
Cytuj:
Przy okazji nie wiesz jakie formalne wykształcenie maja twoi interlokutorzy.
I nawzajem.