Międzynarodowa Federacja Pogańska

Forum PFI PL
Teraz jest środa, 24 czerwca 2026, 22:21

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]

Autor Wiadomość
 Tytuł: O wiedzmach w Empiku
PostNapisane: sobota, 7 marca 2009, 23:48 
Arcyrozmowny

W ubiegly czwartek w Empiku odbyla sie dyskusja o czarownicach.
Rozmawiala Edyta Tuz-Jurecka literaturoznawczymi i Ksiadz Andrzej
Bokiej. Sala wypelniona do pelna. Przyszli zarowno starsi jak i mlodziez.

Obrazek Obrazek

O rzucaniu urokow

Ks. Andrzej: Moja matka jest na wpol Litwinka, wiec po Zmudzi i Litwie jezdzilem od
dziecka. Tam petalem sie po lasach i spotykalem strasznie dziwne postaci, nie zeby
to byli jacys wyjatkowi czarownicy i wiedzmy ale opowiadali ci ludzie rozne rzeczy.
Byla osoba we wsi, ktora miala zly wzrok. Spojrzala na krowe i krowa zdychala.
Trzeba bylo wiezc do drugiej wsi te krowe i odczyniac. Obrzedy odczyniania to bylo
dla mnie wielkie przejecie. Caly rytual byl jak voodoo. Palilo sie piura kurze,
tarlo kamienie, plulo za siebie i ta krowa zdrowiala i wracala do domu. Takie byly
fakty. Wiec dzieje sie poza naszym racjonalnym swiatem, rzeczywistosc, ktorej nie
rozumiemy, ktorej nie slyszymy i nie widzimy ale ona jest.

Nieznana wiedzma

dr. Edyta: Rzymski pisarz Lukjan wymyslil wiedzme, ktora nazywala sie Rikto i to
mysle postac nieznana. Czarownica o bladej cerze, z rozczochranymi wlosami, ktora
zjadala niemowleta i potrafila wchodzic w groby i spolkowac z nieboszczykami. Tak,
ze juz w starozytnosci jest wzorzec zlej czarownicy.

"Czarownice z Salem"

Ks. Andrzej: Przekonalem sie do czarodziejek gdy obejrzalem "Czarownice z Salem" i nawet je polubilem.

dr. Edyta: Te czarownice w filmie sa nieponazywane, sa madrym bohaterem w postaci
liczby czterech. Tyle tylko ich zostalo poniewaz w efekcie polowan na nie, z
trzynastu zostaly tylko cztery. Sa niezwykle i madre. Mamy taka bohaterke mloda,
frywolna, ktora chce sie bawic i wcale nie chce psocic. Tak jej sie trafilo, ze
jest czarownica. W wielu filmach tez to mozna podgladac, przywolam tutaj z
dzieciecej polki Harrego Potera. Cala szkola to czarownice i czarownicy, czy w
ktoryms z panstwa budzily cos zlego? Sa to madre postaci, ktore potrafia walczyc ze
zlem. Stoja po stronie dobra. Mozemy sie od nich uczyc.

"Corka Czarownic"

dr. Edyta: Duzo czasu musialo uplynac nim trafilam na pozytywne wzorce dobrych
wiedzm. Ksiazka, ktora mnie zniewolila swoimi czarownicami to "Corka Czarownic"
Doroty Terakowskiej. Sa tutaj wizerunki czarownic madrych, ktore przechowuja wiedze
i przekazuja ja dalszym pokoleniom by sie wyzwolic z niewoli dzikiego najezdzcy.
Te czarownice jednej cechy ludzkiej nie posiadaja, umiejetnosci przekazywania
emocji, uczuc, dlatego bohaterka nie do konca osiaga sukces. Musi dojrzec poprzez
to, ze nauczy sie wspolczuc. Sa tam cztery czarownice ktorych kontakt z magia byl
na tyle ograniczony, ze tylko trzy razy mogly sie ochronic i tylko jeden raz
zamienic w ptaka. Jesli to sie dzialo na stosie to juz nigdy z formy ptaka nie
wracaly do postaci ludzkiej. Sa to niezwykle czarodziejki, ktore dzialaja w imie dobra.
Stereotyp wiedzmy, pokracznej, kalekiej, jest lamany. To jest madrosc nas dzisiaj wspolczesnych.

dr. Edyta: Czasami patrze na siebie i wiem, ze jestem czarownica poniewaz im wiecej
sie ucze tym wiekszy mam niedosyt wiedzy. Byc moze gdybym istniala kiedys by mnie
obnazono tym mianem.

Inkwizycja

Ksiadz mowil niejasno ale tak to zrozumialem, ze wine za stosy ponosi lokalna dzicz
a nie kosciol.

Ks. Andrzej: Znacznie Inkwizycji jest znacznie przerysowane. Nie zajmowala sie
ganianiem za czarownicami i mordowaniem. Ewangelia kiedy zostala gloszona w
pierwszych wiekach rozrosla sie w calym owczesnym swiecie ale owczesny swiat nie
byl jednoscia. Jesli mowie o Wschodniej Europie to byla kultura zupelnie dzika i
poganska jesli mowie o polnocy Europy. Zupelnie inna kultura zachodnia gdzie
chrzescijanstwo natychmiast wzroslo. Z czasem ono zaczelo sie adoptowac do tych
warunkow kulturowych, jakie tam istnialy, ale co sie okazalo, ze to dziedzictwo
kulturowe, te wplywy zaczely przewazac nad jednoscia chrzescijanska.

Oczywiscie mowiac jezykiem mlodziezowym przegieli. Ale co sie budzi w ludziach i w
ktorym momencie zaczyna sie ta bezwzglednosc ? W czym wspolczesne Niemcy albo
Sowieci odbiegaja od tamtych czasow ? Na pewno iloscia zamordowanych, sa
kilkasetkrotnie wieksze. Ale ten mechanizm jest ten sam, jest w nas. My myslimy jak
oni mogli? Ten stos rozpalali te kobiete spalili, biedna, co ona winna, by ja
puscili. Ale za trzysta lat ktos sie nam przyjrzy i powie, co za ludzie zyli, oni
wymordowali tyle milionow, a my sie uwazamy za wielce cywilizowanych. Chce pokazac,
ze schematy sa rozne ale mechanizmy niestety takie same. Zmieniaja sie tylko
narzedzia tortur.

Pytanie z sali: Jak wygladala inkwizycja w kosciele wschodnim ?

Ks. Andrzej: Mysle, ze tam moze ona nawet nie istniala. Tam jest inny rodzaj
ortodoksji. U nas ortodoksja to jest Rzym natomiast tam kazdy biskup jest dla
siebie Papierzem i tam te problemy maja zupelnie lokalny wymiary. Tam jest jeden
Patriarcha Wszechrusi ale to jest uznawane tytularnie jedynie.

Ostatnio edytowano poniedziałek, 23 marca 2009, 21:15 przez ppp, łącznie edytowano 3 razy

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 marca 2009, 10:47 
Kapłanka Hathor

Dzięki za relację :) A padło jakieś podsumowanie dyskusji, jakieś wnioski?

Tytuł: Re: O wiedzmach w Empiku
PostNapisane: niedziela, 8 marca 2009, 13:58 
Adwokat diabła

Uwaga, offtop. Chciałabym zwrócić uwagę, na koncepcję którą według powyższej relacji ksiądz Andrzej przepchnął na boku.

ppp napisał(a):
Ks. Andrzej: Znacznie Inkwizycji jest znacznie przerysowane. Nie zajmowala sie ganianiem za czarownicami i mordowaniem. Ewangelia kiedy zostala gloszona w pierwszych wiekach rozrosla sie w calym owczesnym swiecie ale owczesny swiat nie byl jednoscia. Jesli mowie o Wschodniej Europie to byla kultura zupelnie dzika i poganska jesli mowie o polnocy Europy. Zupelnie inna kultura zachodnia gdzie chrzescijanstwo natychmiast wzroslo. Z czasem ono zaczelo sie adoptowac do tych warunkow kulturowych, jakie tam istnialy, ale co sie okazalo, ze to dziedzictwo kulturowe, te wplywy zaczely przewazac nad jednoscia chrzescijanska.

Ksiądz, jeśli dobrze rozumiem, twierdził że kościół jest ucywilizowany, rozwinięty itd, a wszystkie zbrodnie to były po prostu wsteczne wpływy dziedzictwa kulturowego pogan?

Giordano Bruno spaliły, zapewne, krasnoludki. Te same co obecnie twierdzą że Holokaustu nie było, gwałcą i molestują dzieci, głoszą że używanie prezerwatyw powoduje HIV i ekskomunikują ludzi umożliwiającym aborcję zgwałconej dziewięciolatce, która nie przeżyłaby porodu.

Ja rozumiem, że ksiądz (jak każdy) chce się odciąć od czarnych owiec we własnej grupie. Rozumiem też, że pragnie jakoś wytłumaczyć, dlaczego wyżsi stopniem członkowie tej grupy, którzy powinni świecić przykładem, zamiast tego łamią jej podstawowe przykazania. Ale wolałabym, żeby nie zwalał tego na zły wpływ innych ludzi.

_3Jane

Everything under the gun.
- Sisters of Mercy, "Under the Gun"

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 marca 2009, 14:39 
Strasznie denerwujace jest to ze albo zwalaja wine na innych albo probuja zminimalizowac swoje winy. Ostatnio w telewizji brytyjskiej leciala bardzo dobra seria pod tytulem 'Tajemne akta Inkwizycji'. Miedzy innymi wypowiadal sie sekretarz Watykanu a w jednej ze swoich wypowiedzi przyznal ze 'TORTUROWANIE LUDZI JEST BLEDEM'. 'Bledem' !!!!!!! To najlepsze slowo jakie mogl znalesc!!!!!

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 marca 2009, 14:43 
Szpieg jezuitów

Inkwizycja byla zapewne "okresem bledow i wypaczen" :) Najfajniejsze jest to, ze wszyscy ludzie nabijaja sie z tego stwierdzenia w kontekscie komuznizmu za Stalina, ale wszyscy traktuja powaznie o ile chodzi o historie KRK :)

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 marca 2009, 14:49 
Arcyrozmowny

Amvaradel napisał(a):
A padło jakieś podsumowanie dyskusji, jakieś wnioski?

Dla mnie najważniejszym wnioskiem bylo zainteresowanie wsrod dziewczyn. Sluchaly w takim skupieniu slow pani doktor, nawet jej nieco nuzacych historycznych wywodow. Jednego podsumowania na koniec nie bylo ale przeslanie pani Edyty jest oczywiste. Przedstawic czarownice w jak najlepszym swietle. Nawet te zle starala sie wybielic. "Medea jest tutaj postacia bardziej drastyczna, krwawa. Mnie osobiscie ona bardzo porusza poniewaz jest taka namietna, ludzka, mimo, ze zabije potrafi zwrocic zycie." Widac, ze traktuje temat bardziej osobiscie, nie tylko jako literaturoznawca.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 marca 2009, 14:56 
Kapłanka Hathor

Znalazłam taki artykuł o tym spotkaniu:
Czarwonice i diabły są wśród nas

A postawa księdza jakoś mnie nie dziwi - to oficjalna linia Watykanu. Byłabym w szoku, gdyby powiedział coś innego.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 marca 2009, 15:48 
Arcyrozmowny

Pod koniec jakis chlopak inteligentnie wyhaczyl ksiedza o Inkwizycje.

W kosciele wschodnim jej nie bylo. Czy nie wynika z tego, ze to instytucja papiestwa byla zalazkiem do powstania Inkwizycji ?

ksiadz: Mysle, to jest zbyt smialy rzut. Trawestujacy zbyt wiele setek lat, zeby mozna wyprowadzic taka jednoznaczna teze.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 marca 2009, 15:52 
Szpieg jezuitów

No, moze nie bylo stricte Swietego Officjum, ale za Nikona sporo krwi sie przelalo w walce ze starowiercami i odstepcami od wiary promowanej przez patriarche.
To troche jak ze stwierdzeniem - w ZSRR nie bylo SS. Nie bylo, to prawda. Byla za to Czieriezwyczajka.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 marca 2009, 20:51 
Arcyrozmowny

Argument typu "a oni bija murzynow" Sowieci byli gorsi moze ale za Inkwizycje odpowiada kosciol. Faszystow na miejscu ksiedza bym nie wymienial http://tinyurl.com/bsg8ul

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 marca 2009, 20:59 
Szpieg jezuitów

Cytuj:
W kosciele wschodnim jej nie bylo. Czy nie wynika z tego, ze to instytucja papiestwa byla zalazkiem do powstania Inkwizycji ?

Byl jej odpowiednik. Inaczej nazwany, inaczej zorganizowany, ale istnial. Zegnales sie dwoma palcami - na stos. Procesje odprawiales zgodnie z ruchem slonca - na stos. Pisales Isus zamiast Iisus - na stos.

Wlasnie ow student wytoczyl argument "a u was bija murzynow". Kosciol prawoslawny jest tak samo wrogo nastawiony do innowiercow jak Koscio katolicki - a ten moskiewski nawet bardziej - vide protesty patriarchatu moskiewskiego w sprawie jakiejkolwiek ekumeny.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 9 marca 2009, 14:31 
najlepszym motywem jest odwracanie kota ogonem w wypowiedziach typu: "Inkwizytorzy nie zajmowali się zabijaniem ludzi dla przykładu by wykorzystać strach jako narzędzie do sterowania tłumem." Z tą różnicą, że oni właśnie tym się zajmowali. Kto z Was spojrzał by choćby na ruch, w którym z rozkazu najwyższych jego członków inni łazili po wioskach i palili ludzi żywcem. Za takie teksty kościelny czy nie kościelny powinno się takiemu zbieżnikować glanem facjatę.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 11 kwietnia 2009, 23:09 
Nadmilczek

Bardzo ciezki temat obraliscie.
Inkwizycja jak dla mnie byla forma zastraszenia ludzi albo jestes z nami albo ...wiecie co bylo jesli nie.
Zawsze znajdzie sie ktos kto bedzie chcial rzadzic, takich zastraszen bylo i mysle ze jeszcze wiele bedzie choc napewno innego rodzaju.
Jak widac kosciol nie bierze winy za to co sie wtedy dzialo i jak sadze nigdy sie do tego nie przyzna. Kosciol zawsze byl zaklamany,nauczaja innych a sami robia zupelnie cos innego.
Tak wiec chyba nikt sie nie spodziewal innej odpowiedzi od ksiedza?
Moja mama jest chrzescijanka ale zdajaca sobie sprawe z przeszlosci i terazniejszosci wladz kosciola. Powiedziala mi kiedys ze kosciol to tylko budynek, ksierza itp. to tylko ludzie. A ona wierzy w boga a nie w budynek i ludzi.
Raczej nie jest zadowolona z drogi ktora ja wybralam ale ja akceptuje Jej wiare. Mysle ze tylko w taki sposob uswiadomie jej ze nie wszystko jest czarne lub biale ale ze istnieje wiele innych kolorow i nie sa ani zle ani dobre.
Koniec bo odchodze od tematu.

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]