Międzynarodowa Federacja Pogańska

Forum PFI PL
Teraz jest sobota, 27 czerwca 2026, 07:33

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 188 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 września 2009, 22:23 
Viking napisał(a):
Ale ja nie neguje istnienia innych Bogów, mówie jedynie że wierze że akurat ta trójka stworzyła ludzi a nie inna. Może być dwóch Bogów o podobnych cechach (np Thor i Zeus) ale nie wierze żeby rzecz która została zrobiona przez jednego Boga mogła zostać zrobiona też przez innego-oczywiście nie chodzi tu o takie rzeczy jak ciskanie piorunami. Porównując do świata ludzi dwóch ludzi może niezależnie wypić kubek kawy ale jeśli jeden powiedzmy zastrzelił prezydenta jakiegoś kraju to drugi nie ma szans już tego zrobić. Tak samo jeśli Odyn dał nam życie to inny Bóg nie mógł już tego zrobić, ale oczywiście każdy ma prawo myśleć inaczej. Dla mnie Odyn, Loki i Honir są tymi którzy stworzyli człowieka taka jest moja wiara.

Jesli wierzysz ze Odyn stworzyl wszystkich ludzi i przy tym wierzysz ze wszyscy bogowie sa oddzielni i indywidualni czyli Odyn tez nie jest tym samym co inny bog stworzyciel to mnie sie wydaje ze tych innych bogow umniejszasz. Moze wierzysz w nich ale nie bardzo wiem po co, bo skoro i tak twoj bog stworzyl wszystkich to ci inni stowrzyciele nagle robia sie zbedni. Sa po to tylko zeby pic herbate. A ludzi ktorzy wierza ze stworzyli ich inni bogowie posadzasz o zycie w blednym przeswiadczeniu. A co jesli to ty sie mylisz a na przyklad slowianie maja racje.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 września 2009, 22:52 
Manaderator

Hehe kurde, jak wicca tylko w drugą stronę :D

Wszyscy bogowie są jednym bogiem itd - no jak juz nieraz na forum pisalem nie zgadzam sie z ta tezą, a i moje doświadczneia mówią co innego.

Odyn stworzył ludzi, wszystkich, a reszta bogów se po prostu jest - to mi takim dość monoteistycznym podejsciem zalatuje, tez nie moge sie z tym zgodzic. Odyn (i spółka) stworzył swój lud - z tym sie zgodzic moge. No ale skoro taka jest twoja wiara to spoko, nie przyszedłem nawracać pogan na pogaństwo :D
Sława! (czy jak to się w asatru mówi?)

Hakken napisał(a):
Mazowsze jest niestety gorzej zaopatrzone w miejsca kultowe, mam tylko jeden chram i to, Warszawkim zwyczajem, nowy :)

wegetarianin - słowo w języku indian ojibwa oznaczające "za głupi by polować"

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 września 2009, 22:56 
agni napisał(a):
Viking napisał(a):
Ale ja nie neguje istnienia innych Bogów, mówie jedynie że wierze że akurat ta trójka stworzyła ludzi a nie inna. Może być dwóch Bogów o podobnych cechach (np Thor i Zeus) ale nie wierze żeby rzecz która została zrobiona przez jednego Boga mogła zostać zrobiona też przez innego-oczywiście nie chodzi tu o takie rzeczy jak ciskanie piorunami. Porównując do świata ludzi dwóch ludzi może niezależnie wypić kubek kawy ale jeśli jeden powiedzmy zastrzelił prezydenta jakiegoś kraju to drugi nie ma szans już tego zrobić. Tak samo jeśli Odyn dał nam życie to inny Bóg nie mógł już tego zrobić, ale oczywiście każdy ma prawo myśleć inaczej. Dla mnie Odyn, Loki i Honir są tymi którzy stworzyli człowieka taka jest moja wiara.

Jesli wierzysz ze Odyn stworzyl wszystkich ludzi i przy tym wierzysz ze wszyscy bogowie sa oddzielni i indywidualni czyli Odyn tez nie jest tym samym co inny bog stworzyciel to mnie sie wydaje ze tych innych bogow umniejszasz. Moze wierzysz w nich ale nie bardzo wiem po co, bo skoro i tak twoj bog stworzyl wszystkich to ci inni stowrzyciele nagle robia sie zbedni. Sa po to tylko zeby pic herbate. A ludzi ktorzy wierza ze stworzyli ich inni bogowie posadzasz o zycie w blednym przeswiadczeniu. A co jesli to ty sie mylisz a na przyklad slowianie maja racje.

To chyba naturalne że odczuwam najmocniejszy związek z moimi Bogami( moim klanem) i są oni dla mnie najważniejsi choć szanuje innych...A jeśli się myle to...rodzimowiercy albo Wiccanie mają racje :D To nie monoteizm i kwestia zbawienia, nieba czy piekła, ci są źli a my dobrzy. Nie zmienia to jednak faktu że wierze że mam racje i dlatego jestem Asatryjczykiem :)

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 września 2009, 23:00 
Asus napisał(a):
Hehe kurde, jak wicca tylko w drugą stronę :D

Wszyscy bogowie są jednym bogiem itd - no jak juz nieraz na forum pisalem nie zgadzam sie z ta tezą, a i moje doświadczneia mówią co innego.

Odyn stworzył ludzi, wszystkich, a reszta bogów se po prostu jest - to mi takim dość monoteistycznym podejsciem zalatuje, tez nie moge sie z tym zgodzic. Odyn (i spółka) stworzył swój lud - z tym sie zgodzic moge. No ale skoro taka jest twoja wiara to spoko, nie przyszedłem nawracać pogan na pogaństwo :D
Sława! (czy jak to się w asatru mówi?)

Zapominasz jednak że ludzie nie są w centrum świata chyba i nie wszystko jest tu dla nas. Odyn stworzył ludzi, Thor broni Asgardu a ktoś inny stworzył domowe duszki a ktoś inny duchy drzew...nie nam decydować co ważniejsze dla świata :wink:
Ps. W Asatru raczej używamy zwrotu ,,Heil" ale Sława też mi pasuje :)

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 września 2009, 23:23 
Viking napisał(a):
Zapominasz jednak że ludzie nie są w centrum świata chyba i nie wszystko jest tu dla nas. Odyn stworzył ludzi, Thor broni Asgardu a ktoś inny stworzył domowe duszki a ktoś inny duchy drzew...nie nam decydować co ważniejsze dla świata :wink:

No dobrze ale skoro te najwazniejsze funkcje zostaly rozchwytane przez bogow Asatru to po co sa inni bogowie bo chyba niepo to zeby popijac sobie herbate. Czy oni sa jakby zastepcami waszych bogow w innych miejscach do ktorych waszym bogom za daleko?

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 września 2009, 23:30 
Aż się wtrące . Agni czy Ty nie przechodzisz na chrześcijaństwo ,pisząc o jednym Bogu Odinie ? to jak bys pisała :chwila czy Odin był Jahve? :D Im dalej drążysz ten sam temat tym więcej sie dowiaduje.POzatym kim Ty właściwie jesteś Wiccanką czy Asatranką? Mieszacie religie mitologie o co Wam chodzi ? Rozumiem jak by każdy przedstawiciel swojej wiary chciała zaczerpnąć wiedzy tylko po to by sprawdzic, czy w jego wierze czy też w mitologi istnieją takie same wątki jak w innych to rozumiem. Czyżbyś sie plątała?
Co do reszty uczestników forum , czyzbyście chcieli zmienić Edde na Rodzimowierczą twierdząc że zamiast Odina istniał Perun ? Podobnie jak Z Wicca ? Ludzie czy wy nie macie swoich podstaw w Wierze ? POdobne zachowanie do Chrześcijan . Proszę o wyjaśnienia ?

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 września 2009, 23:43 
Więc Agni kto według ciebie stworzył np. świat czy człowieka? Jeśli uważasz że nikt i to powstało ,,jakby samo" to jestem w stanie zrozumieć Twój punkt widzenia choć się z nim nie zgadzam, ale jeśli uważasz że ktoś konkretny to niczym się tu nie różnimy oczywiście poza tym że uznajemy kogoś innego za stworzyciela. Nawet jeśli wierzysz że Odyn, Zeus i Perun zebrali się i stworzyli człowieka to dalej jest zamknięta lista. Zawsze będzie zamknięta jesli mamy na myśli kogoś konkretnego.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 września 2009, 23:46 
PO 2 : Nie ma w Słowniku Asatru określeń "dobro " zło". To wymysł chrześcijański , nie rób to bo jest złe , nie mów tak bo jest to zło . Nie kłam bo to grzech . Obciążenie winami . Jakimś grzechem pierworodnym . My wierzymy że przyszłość można zmienić na lepsze . Jak ? działamy teraz w swojej wierze tak by w przyszłości było nam lepiej. Lepsze znaczy nie złe czy dobre poprostu trzeba życ lepiej by w przyszłości było najlepiej .

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 września 2009, 23:46 
Arcyrozmowny

Problem w tym, że dziś nie możemy żyć jakbyśmy samotni mieszkali na Islandii. każdy poganin ma świadomość, że są też ludzie innych wiar, którzy wyznają inne mity. jeśli teraz mamy dwa lub więcej mitów o stworzeniu świata przez konkretnych różnych Bogów to mamy trzy rozwiązania:
1. albo wszyscy byli tym samym Bogiem pod innym imieniem (a`la Agni)
2. albo każdy stworzył inny świat, tylko swojego ludu (a`la Asus)
3. albo te mity wcale nie opisują tego, co my rozumiemy pod pojęciem stworzenia stworzenia świata.
4. Tylko moi Bogowie są corect, a inni to bujda.
Osobiście widziałbym się gdzies między 1-2-3, ale to materiał na bardziej rozwiniętą wypowiedź.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 września 2009, 23:53 
Gythia's Hildr napisał(a):
Agni czy Ty nie przechodzisz na chrześcijaństwo ,pisząc o jednym Bogu Odinie ? to jak bys pisała :chwila czy Odin był Jahve?

Przeciez to nie ja napisalam ze to Odyn jest tym jedynym bogiem ktory storzyl ludzi tylko Viking. Ja nic nie placze, chce sie dowiedziec w co wierza Asatru. Jak na razie po wypowiedzi Vikinga wydaje mi sie ze Asatru wierza ze wszyscy ludzie tysiace lat temu byli Asatryjczykami i to Odyn stworzyl ludzi, inni Asatryjscy bogowie wzieli sobie inne wazne funkcje a dla bogow z innych paneonow zostawili role mniejsze.

Gythia - ja nie wiem jak moge pisac bardziej zrozumiale.

Im dalej drążysz ten sam temat tym więcej sie dowiaduje.

Ja tez :P

Poza tym kim Ty właściwie jesteś Wiccanką czy Asatranką?

Jestem wiccanka, myslam ze to jest jasne. Moja wiedze i zdanie o Asatru wlasnie sobie wyrabiam na podstawie naszej duskusji.

Mieszacie religie mitologie o co Wam chodzi ?

Z tym mieszaniem - mowisz teraz o mojej tradycji czy o dyskusji?

Rozumiem jak by każdy przedstawiciel swojej wiary chciała zaczerpnąć wiedzy tylko po to by sprawdzic, czy w jego wierze czy też w mitologi istnieją takie same wątki jak w innych to rozumiem.

A z innych powodow nie mozna? Ja lubie porownywac rozne religie zarowno ze swoja jak i miedzy wieloma innymi. Duzo sie w ten sposob ucze o innych religiach. Czy uwazasz ze bedac wiccanka powinnam miec wiedze tylko o wicca a innymi religiami nie powinnam sie interesowac.

Czyżbyś sie plątała?

Odpowiedzialam powyzej.

Co do reszty uczestników forum , czyzbyście chcieli zmienić Edde na Rodzimowierczą twierdząc że zamiast Odina istniał Perun ? Podobnie jak Z Wicca ? Ludzie czy wy nie macie swoich podstaw w Wierze ? POdobne zachowanie do Chrześcijan . Proszę o wyjaśnienia ?

Mnie sie wydaje ze to wy raczej wykazujecie wiecej podobienstwa z chrzescijanstwem (to nie jest obraza - do chrzescijanstwa nic nie mam) bo piszecie ze wasz stworca jest jedynym. Powiedz mi prosze co w Eddzie jest takiego ze wyodrebnia Asatru, mnie sie wydawalo ze sa tam podobienstwa z tym w co wierza Rodzimowiercy.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 września 2009, 00:02 
Agni nie zapominaj też prosze o pozostałej dwójce Bogów - Lokim Honir mogą się obrazić :wink: Pozatym tak jak już tu napisałem chodzi tylko o stworzenie ludzi, przy stworzeniu Ziemi razem z Odynem pracowali już inni Bogowie a przy wielu innych częściach wszechświata nie brał On udziału wcale...

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 września 2009, 00:06 

Jak mam być szczery, to Twoje zachowanie jest podobne do chrzęscijańskiego. Dla mnie istotą pogaństwa jest otwartość. Konfrontacja wiary z faktami. Jeśli fakty przeczą temu w co wierzę mogę przeinterpretować to, w co wierzę.
To chrześcijanie własnie upierają się, że jeśli fakty przeczą ich wierze, tym gorzej dla faktów. Okazuje się, że nie tylko chrześcijanie. Nie powiem, że asatryjczycy również, bo to nieprawda. Niektórzy asatryjczycy.

Każdy mit mozna zinterpretować na wiele sposobów. Zależy to, od wiedzy jaką się dysponuje. Rozumiem, że dawni ludzie tłumaczyli sobie świat poslugując sie mitami własnej religii. Tak długo jak nie spotykali przedstawicieli innych religii, tak dlugo nawet nie zaprzątali sobie głowy odmiennymi ale kiedy dochodziło do kontaktów, jesli mieli do czynienia z innyi poganami, dostrzegali w ich bogach swoich własnych. Nie przypadkiem pogańscy Sasi żyjący w chrzescijańskiej Saksoni, oddawali cześć zachodnislowiańskim bogom. Po prostu rozpoznali w nich swoich własnych. I wcale nie twerdze, ze wszyscy bogowie sa jednym bogiem ale w końcu ludy europiejskie maja wspólne korzenie i liczne związki między sobą.

No więc rozsądny poganin, jeśli ma do czynenia z faktami przeczącymi jego wierzeniem próbuje jakos uzgodnic swoje wierzenia z faktami. A fakty sa takie, ze w Europie, przed chrzescijaństwem z posród ludów indoeuropejskich, zyli Celtowie, Itakowie (późnej Rzymianie), Helenowie, Germanie, Słowianie, Iliroie. Żyły także ludy staroeuropejskie np. Piktowie, Iberowie i wiele innych, których nazw juz nie pamietamy. Geny tych wszystkich ludów sa w nas, współczesnych Europejczykach. Zatem dlaczego mam uznać, ze tylko Germanie mieli prawdziwa religię, prawdziwe mity? To dokładnie tak, jak uznanie, ze tylko lud Izraela poznał prawdziwego boga. Nie ważne, ze Ty mówisz o wielu bogach a oni o jednym. I w Twom przypadku i w przypadku judeo-chrzścijan cecha wspólna jest uznanie, ze posiada sie monopol na prawdę, bo tak mówią święte księgi.

Vikingu, problem nie polega na tym, ze nie możesz wierzyć w co chcesz. Problem polega na tym, że uznając swój mit za prawdziwy w sensie dosłownym i odrzucajac jakiekolwiek związki z innymi ludami, stajesz w całkowitej opozycji do reszty świata, która wierzy w cos innego. Stajesz takze w opozycji do rzeczywistości, bo ignorujesz fakty.

Chrześcijaństwo jest oparte na wierze. Błogosławienie, którzy nie widzieli a uwierzyli. Pogaństwo jest oparte raczej na doświadczaniu boskości.

I jeszcze mam pytanie. Jesteście Polakami, Słowianami, chyba. Dlaczego zatem asatru, religia Germanów? Na jakiej zasadzie przystąpiliście do klanu germańskiego?

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 września 2009, 00:16 
PFI

Gdzie zamiast Odyna istniał Perun? W Eddzie czy w stwarzaniu człowieka? Viking stwierdził, że człowieka stworzył Odyn. Z kontekstu wynika, że Masajów też, tylko o tym nie wiedzą.
Co konkretnie "podobnie jak z wicca"? Co mają własne podstawy w wierze do kontekstu dyskusji? I gdzie widzisz konkretnie "podobne zachowanie do chrześcijan"? Wyjaśnienia na temat czego?

I pytanie do Vikinga (całkiem na poważnie) czy zebrę albo bananowiec stworzył Odyn lub ktoś z jego krewnych?
Bo Masaja to raczej Odyn tak? Nauczył go polować na tygrysa czy zostawił samemu sobie? Tak się zastanawiam, czy Odyn widział kiedyś tygrysa...

Ostatnio edytowano wtorek, 8 września 2009, 00:25 przez Sek'ach, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 września 2009, 00:24 
Rawimirze wybraliśmy Asatru bo czujemy się związani z Bogami Asatru oraz naszymi duchowymi przodkami, wartości Asatru są nam bliskie oraz pogląd na świat tej religii jest naszym pogladem na świat. Nie dlatego że ktoś obiecał nam zbawienie czy straszył piekłem, z własnej woli wybraliśmy tą właśnie droge...nie oznacza to jednak że odrzucamy to co dobre u naszych słowiańskich przodków. To samo dotyczy wszystkich rekonstrukcjonizmów, chyba nie sądzisz że powinny być one zamknięte dla ludzi z innych narodowości?

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 września 2009, 00:32 
Arcyrozmowny

A w jaki sposób dawni Wikingowie, którzy przecież zjechali kawał świata i służyli w róznych krajach również jako najemnicy, zapatrywali się na lokalne wiary, lokalnych Bogów? Umieszczali ich we własnym panteonie poniżej? Zdarzało im się wchodzić do innych świątyń złożyć ofiary? Wiadomo coś na ten temat?

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 września 2009, 00:32 
Ja rozumiem ze poprostu bawisz się na forum . Gdybys była poganka aczkolwiek mam takie zdanie iż nia nie jesteś nie podważała bys naszych wypowiedzi . Ktos kto wierzy w Bogów poprostu wierzy i nie zadaje pytań typu ; Dlaczego wierzysz w Odina ,? . Na ten temat doskonale wypowiedział sie Ulf . To takie dziecięce pytania .Nie wystarczyły Tobie odpowiedzi ,iżktoś się wychował na tej wierze ,zostało mu to przekazane ? dlaczego kazdy poganin który w naprawde wierzy w swoją wiare jest zgóry traktowany . A może to średniowiecze ? Moze mi odpowiesz jakiego używasz kalendarza ? z którego Boga lub Bogini zostały nazwane dni tygonia ?? hmm
Jakiej starej księgi używasz na dowód istnienia swojej wiary? choc z tego co wiem założyło ją kilka osób. Toże bawisz sie czarami nie oznacz iż jesteś kapłanką ? Co przekażesz swojej rodzinie , swoim dzieciom? jaka wiedzę ? jakie wartości ?
Bez obrazy Agni . Oczekujecie od Asatru szczeg. chociaż sami ich nie macie . Piszecie o Stworzeniu świata chciaż sami nie macie swoich teori . Bo chyba nie teoria Darwina:D . . ja nadal twierdze że wasza Wicca to nie wiara a kult :D. I nie zmienie zdania.Stworzenie świata dla pogan zawsze było stworzone przez kilku bogów .
Nie lubie jak ktoś podpina czyjąś wiare do kultu która nie ma swoich korzeni .
Piszesz iz jesteś kapłanką zatem czekam na wyjaśnienia .
Dodam zawsze były spory pomiędzy Wicca a Asatru ! Moze mi ktoś wyjaśni jak powstało słowo Wicca ,? co ono oznacza?Czy twój bóg stworzył Twoją wiarę czy może sam człowiek wiele lat temu ?

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 września 2009, 00:33 
Viking napisał(a):
Więc Agni kto według ciebie stworzył np. świat czy człowieka?

Rutilius juz dobrze dosyc na to odpowiedzial. Mysl rozwine dalej kiedy bede pisac o mojej wizji mitu stworzenia i ewolucjionizmie - tylko najpierw czekam na wasz mit i jego interpretacje.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 września 2009, 00:34 
Driada napisał(a):

Gdzie zamiast Odyna istniał Perun? W Eddzie czy w stwarzaniu człowieka? Viking stwierdził, że człowieka stworzył Odyn. Z kontekstu wynika, że Masajów też, tylko o tym nie wiedzą.
Co konkretnie "podobnie jak z wicca"? Co mają własne podstawy w wierze do kontekstu dyskusji? I gdzie widzisz konkretnie "podobne zachowanie do chrześcijan"? Wyjaśnienia na temat czego?

I pytanie do Vikinga (całkiem na poważnie) czy zebrę albo bananowiec stworzył Odyn lub ktoś z jego krewnych?
Bo Masaja to raczej Odyn tak? Nauczył go polować na tygrysa czy zostawił samemu sobie? Tak się zastanawiam, czy Odyn widział kiedyś tygrysa...

Myśle że Odyn widział tygrysa bo skoro potrafi podrużować po całym Wszechświecie to czemu nie miałby zawędrować do Azij czy Afryki i oglądać tam zebry czy lwy? My to potrafimy wiec o ileś razy potężniejszy Bóg od nas nie miałby tego potrafić? :wink: Co do tego kto nas nauczył polować to myśle że Jednooki nie jest tu najlepszym kandydatem :) Do części wiedzy doszliśmy sami, części nauczyli nas Bogowie lub np Kwasir który bardzo chetnie dzielił się z ludźmi wiedzą.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 września 2009, 00:39 
Arcyrozmowny

czyzbyście chcieli zmienić Edde na Rodzimowierczą twierdząc że zamiast Odina istniał Perun ?
Nie. Perun miał odpowiednika w Thorze a nie w Odynie. I raczej Wikingom nie przeszkadzało inne imię Boga skoro szwedzcy Rusowie (Rhosowie, Waregowie) przysięgali na Peruna podobnie jak Słowianie, układając się z Bizancjum. Uważali go za swego. Do końca nie wyjaśniono jedynie symboliki tych Bogów - czy znajdowane w np. w wareskiej Starej Ładodze młoty Thora i maleńkie topory są:
- na część tego samego Boga (Peruna? Thora? to to samo?),
- jeśli tak to wymiennie czy różne symbole w zależności od imienia
- różnych (jakich? Peruna i Thora? jeszcze jakiś inny?),
- czy to ewolucja symbolu od młota do topora.
Rutilius napisał(a):
w jaki sposób dawni Wikingowie, którzy przecież zjechali kawał świata i służyli w różnych krajach również jako najemnicy, zapatrywali się na lokalne wiary, lokalnych Bogów? Umieszczali ich we własnym panteonie poniżej? Zdarzało im się wchodzić do innych świątyń złożyć ofiary? Wiadomo coś na ten temat?
Wiadomo. Głównie z Bizancjum i z Rusi. Wstępujący indywidualnie na służbę bizantyjską zostawali chrześcijanami. W formacjach zwartych pozostawali przy swych Bogach. Przy tym "przy swych Bogach" nie musi oznaczać Bogów o skandynawskich imionach. Zapiski kancelarii cesarskiej relacjonują jak składali przysięgi (ten zapis to relacja z aktu międzynarodowego, ważna rzecz) a tam występował Perun.
Być może w Konstantynopolu czcili Thora. Nie zwracałem na to uwagi czytając interesowało mnie moje wyznanie i na nie zwróciłem uwagę. Szperając w księgach będę zwracał teraz uwagę i na germańskie imiona Bogów. Na razie z Rusi (Rusi Waregów, Rhosów, nie Słowian) ich sobie nie przypominam.

Ostatnio edytowano wtorek, 8 września 2009, 01:07 przez Poświst, łącznie edytowano 3 razy

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 września 2009, 00:40 
Agni więc go napisz ,opisz stworzenie świata . :D

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 września 2009, 00:44 
Agni więc go napisz ,opisz stworzenie świata . :D

Gythia - ja prosilam was o opisanie waszego mitu juz kilka dni temu. Do tej pory sie nie doczekalam. Na privia pisalas ze to dlugie wiec zajmie ci troche czasu ale ze na pewno to zrobisz. Umowmy sie wiec tak. Ty zostalas poproszona pierwsza wiec napisz pierwsza, potem ja zrobie to samo. Zgoda? Jak na razie i tak my wiccanie odpowiedamy szybko na wszystkie stawiane nam pytania a na nasze pytania o Asatru nie dostajemy wielu odpowiedzi.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 września 2009, 00:49 
PFI

Viking napisał(a):
Myśle że Odyn widział tygrysa bo skoro potrafi podrużować po całym Wszechświecie to czemu nie miałby zawędrować do Azij czy Afryki i oglądać tam zebry czy lwy?
Do części wiedzy doszliśmy sami, części nauczyli nas Bogowie lub np Kwasir który bardzo chetnie dzielił się z ludźmi wiedzą.

A czy Odyn wędrując po tej Afryce spotkał Obatalę? Czy Obatala podziękował Odynowi, że stworzył Jorubów?
I co z bananowcem? Czy nordyccy bogowie nie lubili bananów, skoro posadzili je tak daleko od domu? Czy Kwasir nauczył ludzi, jak parzyć Yerba Mate, czy sami do tego doszli?

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 września 2009, 00:49 
Agni powiesz kim jest ta tajemnicza Asatruanka z którą rozmawiałaś z jakiego kindredy pochodzi? Owszem mam napisane i gotowe czekam na konkretną rozmowe na temat waszego Powstania Świata.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 września 2009, 00:52 
Agni powiesz kim jest ta tajemnicza Asatruanka z którą rozmawiałaś z jakiego kindredy pochodzi? Owszem mam napisane i gotowe czekam na konkretną rozmowe na temat waszego Powstania Świata.

Nie znasz jej wiec po co mam mowic. Ona jest z tych liberalnych. Jesli napisalas o waszym micie to prosze wklej to na forum. Potem ja napisze swoje i mozemy zaczac konkretnie rozmawiac.

Ostatnio edytowano wtorek, 8 września 2009, 00:56 przez agni, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 września 2009, 00:54 
Driada napisał(a):
Viking napisał(a):
Myśle że Odyn widział tygrysa bo skoro potrafi podrużować po całym Wszechświecie to czemu nie miałby zawędrować do Azij czy Afryki i oglądać tam zebry czy lwy?
Do części wiedzy doszliśmy sami, części nauczyli nas Bogowie lub np Kwasir który bardzo chetnie dzielił się z ludźmi wiedzą.

A czy Odyn wędrując po tej Afryce spotkał Obatalę? Czy Obatala podziękował Odynowi, że stworzył Jorubów?
I co z bananowcem? Czy nordyccy bogowie nie lubili bananów, skoro posadzili je tak daleko od domu? Czy Kwasir nauczył ludzi, jak parzyć Yerba Mate, czy sami do tego doszli?

Nie wiem kogo tam spotkał :wink: Ale po pierwsze zapominasz że Afryka i np Islandia to Midgard a Bogowie mieszkają w Asgardzie i Alfheimie :) Po drugie nie znam dokładnej listy żeczy których nauczał Kwasir bo wtedy znałbym całą Boską wiedze :wink:

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 września 2009, 00:56 
PFI

Owszem mam napisane i gotowe czekam na konkretną rozmowe na temat waszego Powstania Świata.

Gythio, to mi przypomina zabawę w piaskownicy. "Daj mi łopatkę, nie najpierw ty mi daj swoją, to ja ci dam moją... "
Agni prosiła Cię kilka dni temu o Twoją wersję, ty mówisz: mam ale nie dam, najpierw pokaż swoją. Nosz brak słów... :roll:

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 września 2009, 00:56 
Tak sie składa że znam połowe Asatruan z naszego globu.
Z różnych kindredów . zatem napisz mi na privie skoro nie może wpisac imienia i nazwiska na poście. hmm? Nie mów mi że nie znasz mitologi Norweskiej . Bo nadal Ci nie wierze . Wkleje po twoich wyjasnieniach.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 września 2009, 01:01 
Arcyrozmowny

Raczej w sporze (choćby i w cywilizowanej formie debaty) nie podaje się nazwiska bez upoważnienia jego właściciela. Co nie znaczy, że nie można przywołać informacji od niego. Czy zamierzasz modyfikować swą odpowiedź, swoją wersję mitu początku, w zależności od przeczytanego imienia? O co Ci w ogóle chodzi?

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 września 2009, 01:03 
Napisz mi na privie skoro nie może wpisac imienia i nazwiska na poście. hmm? .

Napisz mi swoje imie i nazwisko i swojego kindreda to wtedy ja jej to przekarze i zapytam czy chce zebym udosteponila tobie jej dane. Bez jej zogdy niczego nie zrobie bo mam szacunek do jej prawa do prywatnosci. Jesli ciebie tez zna i bedzie chciala sie ujawnic to nie ma sprawy.

Nie mów mi że nie znasz mitologi Norweskiej . Bo nadal Ci nie wierze. Wkleje po twoich wyjasnieniach.

Nie jestem Asatryjka i mitologie norweska znam na tyle na ile przeczytam o niej na internecie a wszyscy wiemy jaki jest internet. Wole wiec uslyszec poprawna wersje od was. Jakbym ja znala to nie prosilabym o jej przytaczanie. Dlaczego wkleisz ja po moich wyjasnieinach, jakich wyjasnieniach. Czy ja mam ci wyjasnic o czym jest twoj mit? Czy nadal czekasz najpierw na moj?

Ostatnio edytowano wtorek, 8 września 2009, 01:03 przez agni, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 września 2009, 01:03 
PFI

Viking napisał(a):
Nie wiem kogo tam spotkał :wink: Ale po pierwsze zapominasz że Afryka i np Islandia to Midgard a Bogowie mieszkają w Asgardzie i Alfheimie :) Po drugie nie znam dokładnej listy żeczy których nauczał Kwasir bo wtedy znałbym całą Boską wiedze :wink:

No ale przecież twierdzisz, że Odyn był w Afryce. Skoro był, to raczej wątpliwe, żeby go Obatala przeoczył, prawda? Gdyby ktoś mi po domu chodził i zwiedzał, to bym zauważyła, więc co dopiero potężny bóg. Czy Twoim zdaniem Obatala zgodził się z Odynem, że Odyn stworzył mu Jorubów? Czy Twoim zdaniem był mu wdzięczny?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 188 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]