Gythia's Hildr napisał(a):
Co do reszty uczestników forum , czyzbyście chcieli zmienić Edde na Rodzimowierczą twierdząc że zamiast Odina istniał Perun ? Podobnie jak Z Wicca ? Ludzie czy wy nie macie swoich podstaw w Wierze ? POdobne zachowanie do Chrześcijan . Proszę o wyjaśnienia ?
Jak mam być szczery, to Twoje zachowanie jest podobne do chrzęscijańskiego. Dla mnie istotą pogaństwa jest otwartość. Konfrontacja wiary z faktami. Jeśli fakty przeczą temu w co wierzę mogę przeinterpretować to, w co wierzę.
To chrześcijanie własnie upierają się, że jeśli fakty przeczą ich wierze, tym gorzej dla faktów. Okazuje się, że nie tylko chrześcijanie. Nie powiem, że asatryjczycy również, bo to nieprawda. Niektórzy asatryjczycy.
Każdy mit mozna zinterpretować na wiele sposobów. Zależy to, od wiedzy jaką się dysponuje. Rozumiem, że dawni ludzie tłumaczyli sobie świat poslugując sie mitami własnej religii. Tak długo jak nie spotykali przedstawicieli innych religii, tak dlugo nawet nie zaprzątali sobie głowy odmiennymi ale kiedy dochodziło do kontaktów, jesli mieli do czynienia z innyi poganami, dostrzegali w ich bogach swoich własnych. Nie przypadkiem pogańscy Sasi żyjący w chrzescijańskiej Saksoni, oddawali cześć zachodnislowiańskim bogom. Po prostu rozpoznali w nich swoich własnych. I wcale nie twerdze, ze wszyscy bogowie sa jednym bogiem ale w końcu ludy europiejskie maja wspólne korzenie i liczne związki między sobą.
No więc rozsądny poganin, jeśli ma do czynenia z faktami przeczącymi jego wierzeniem próbuje jakos uzgodnic swoje wierzenia z faktami. A fakty sa takie, ze w Europie, przed chrzescijaństwem z posród ludów indoeuropejskich, zyli Celtowie, Itakowie (późnej Rzymianie), Helenowie, Germanie, Słowianie, Iliroie. Żyły także ludy staroeuropejskie np. Piktowie, Iberowie i wiele innych, których nazw juz nie pamietamy. Geny tych wszystkich ludów sa w nas, współczesnych Europejczykach. Zatem dlaczego mam uznać, ze tylko Germanie mieli prawdziwa religię, prawdziwe mity? To dokładnie tak, jak uznanie, ze tylko lud Izraela poznał prawdziwego boga. Nie ważne, ze Ty mówisz o wielu bogach a oni o jednym. I w Twom przypadku i w przypadku judeo-chrzścijan cecha wspólna jest uznanie, ze posiada sie monopol na prawdę, bo tak mówią święte księgi.
Vikingu, problem nie polega na tym, ze nie możesz wierzyć w co chcesz. Problem polega na tym, że uznając swój mit za prawdziwy w sensie dosłownym i odrzucajac jakiekolwiek związki z innymi ludami, stajesz w całkowitej opozycji do reszty świata, która wierzy w cos innego. Stajesz takze w opozycji do rzeczywistości, bo ignorujesz fakty.
Chrześcijaństwo jest oparte na wierze. Błogosławienie, którzy nie widzieli a uwierzyli. Pogaństwo jest oparte raczej na doświadczaniu boskości.
I jeszcze mam pytanie. Jesteście Polakami, Słowianami, chyba. Dlaczego zatem asatru, religia Germanów? Na jakiej zasadzie przystąpiliście do klanu germańskiego?