Międzynarodowa Federacja Pogańska

Forum PFI PL
Teraz jest sobota, 15 sierpnia 2026, 20:40

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: "Czarownice są wśród nas" artykuł w Polityce
PostNapisane: sobota, 30 sierpnia 2008, 00:10 
Dziś w pracy wpadła mi w ręce Polityka kupiona przez jednego z kolegów, gdzie znaleźć można artykuł o wicca. Nie przeczytałam go w całości, a jedynie przejrzałam - za krótka przerwa - ale kilkakrotnie wpadły mi w oko cytaty z książki Renaty Furman "Wicca i wiccanie (...)". Pozostałe osoby zainteresował natomiast nie tyle sam tekst, ile dwa obrazki do niego załączone, które utwierdziły ich w przekonaniu, że czarownice jeśli nie obłąkane, to na pewno normalne być nie mogą :?

Szukałam na necie jakiegos linka, ale znalazłam tylko spis treści z tego numeru, a więc jeśli ktoś chce poczytać, to musi wziąść gazetę do ręki.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 sierpnia 2008, 00:19 
PFI

Mojmira nie przejmuj się. Polityka to lewacka gazeta a lewacy to kłamcy. :twisted: To fotomontaż jest.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 sierpnia 2008, 00:41 
Szpieg jezuitów

Jako lewak potwierdzam, klamiemy bez przerwy :twisted:

A sam tekst nawet fajny, no i wywiad byl z fachowcami 8)

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 sierpnia 2008, 01:10 
PFI

Kocie widzę tu pewien kruczek. Czy jeśli kłamca mówi, że kłamie to czy kłamie czy mówi prawdę? :lol:
Ale przynajmniej nie kłamie, że autorka artykułu ludzi do wywiadu (w odróżnieniu od literatury) dobrała fachowych. 8)

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 sierpnia 2008, 01:15 
Szpieg jezuitów

Cytuj:
Kocie widzę tu pewien kruczek. Czy jeśli kłamca mówi, że kłamie to czy kłamie czy mówi prawdę?

To jak w tej zagadce z dwoma bramami i dwoma straznikami. Jeden zawsze klamie, drugi zawsze mowi prawde, tylko jedne drzwi prowadza do celu. Ktore wybrac, zadajac tylko jedno pytanie, tylko jednemu straznikowi? ;)

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 sierpnia 2008, 10:45 
No ja ten artykuł przeleciałam, bo kolega zapytał czy powinien to czytać. Słyszał ode mnie nazwę wicca i wie, że "coś" mam z tym interesem wspólnego, więc chciał wiedzieć, czy się nie zrazi :D No więc jak zobaczyłam cytaty z Furman, to miałam wątpliwości, ale uznalałam, że skoro tekst pisany jest też na podstawie wywiadu, to może i nie skrzywi jego wizji :D Zresztą tyle na ile przeczytałam, to nie było źle :D

A odnośnie tej zagadki Hajdamaki, to wymiękłam po drugim przecinku :lol: Tydzień miałam dosyć wymagający, więc teraz mam ochotę dać umysłowi odpocząć :D Ale wrócę do niej po weekendzie :lol:

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 sierpnia 2008, 15:13 
Arcyrozmowny

Należy zapytać "Która brama zaprowadziłaby mnie do celu zdaniem twojego kolegi?"
I oczywiście wybrać nie wskazaną, tylko tę drugą ^^

A artykuł jak dorwę w empiku, to przeczytam ;)

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 sierpnia 2008, 15:38 
Szpieg jezuitów

Oczywiscie, Sheilo :) Chociaz moj kumpel wpadl na inne rozwiazanie, ale szczerze mowiac bylo tak zagmatwane, ze nie powtorze :D

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 sierpnia 2008, 21:33 
Rozmowny

Mnie udało się przeczytać całość i jak do fachowości osób dobranych nie mam żadnego "ale", tak co do jakości artykułu jak najbardziej.
Uważam, że jest baaaardzo marny.
Zważając na to, że jest to jeden z pierwszych artykułów na ten temat w prasie docierającej do większego grona ludzi niż "Gwiazdy mówią" to autorka naprawdę się nie popisała.
A nazwisko Furman... szkoda słów.
"Wszyscy Bogowie są jednym Bogiem"...
Poza tym Wicca jest tu ukazane jako eklektyczne z jakąś tam tradycją, jednak nacisk położony jest na "solitary".
Zacznie się zatem znowu dyskusja nt definicji i praw do tej nazwy, eh.

Zapomniałabym jeszcze o zdjęciach!
Moja mama przeglądając gazetę (a wie, że jestem neopoganką, widziała wiele zdjęć ze świąt itp.itd) zapytała mnie: co to za nawiedzeni ludzie.
Więc nawet nie chcę myśleć jakie wnioski wyciągną osoby, które pierwszy raz się z tym tematem zetkną.

A co sami zainteresowani myślą na temat tego jak artykuł z nimi wypadł? "Marion"? "Jacku"?

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 sierpnia 2008, 22:43 
Sheila napisał(a):
Należy zapytać "Która brama zaprowadziłaby mnie do celu zdaniem twojego kolegi?"
I oczywiście wybrać nie wskazaną, tylko tę drugą ^^

No i tym samym zostałam pozbawiona możliwości samodzielnego rozwiązania zagadki :cry:

Ilia napisał(a):
Zapomniałabym jeszcze o zdjęciach!
Moja mama przeglądając gazetę (a wie, że jestem neopoganką, widziała wiele zdjęć ze świąt itp.itd) zapytała mnie: co to za nawiedzeni ludzie.
Więc nawet nie chcę myśleć jakie wnioski wyciągną osoby, które pierwszy raz się z tym tematem zetkną.

Mam nadzieję, że nie przekonam się o tym na własnej skórze w poniedziałek, kiedy znów pojawię się w pracy. W każdym razie jeśli ktoś przechodząc koło mnie zacznie się żegnać albo będzie mnie unikał, to będę znała powód :wink:

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 31 sierpnia 2008, 00:31 
Szpieg jezuitów

Bez przesady. Duzo smieszniejsze i bardziej nawiedzone bylo Occult Experience, sam A.S. robil z siebie blazna na oczach kamer, o LaVeyu i jego satanistach nie wspominajac (do dzis mam koszmary o obwislych cyckach tlustych satanistek).

Zdjecie przy stole jak dla mnie ok - myslalas jak musimy wygladac dla postronnego widza podczas rytualow, tupiac nogami i tanczac w koleczku? ;)

Ja tylko spytalem sie Driadki, czy ta laska na poczatku ma tatuaz na japie czy tylko malunek :D

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 31 sierpnia 2008, 14:06 
Rozmowny

Wszystko pięknie, ładnie, ale OE nie trafiło pod strzechy polskich katoli;)
Więc póki co trzeba się zastanawiać nad tym, co jest dostępne, jak wspomniałam, szerszej publiczności.

Poza tym zdjęcia też można było dobrać trochę inaczej.
Myślisz, że dobrze na sam początek rzucać czymś, co nawet dla mnie wygląda na nawiedzone, szczególnie, że poznaję pana umieszczonego na zdjęciu i nie uważam, że jest reprezentatywną osobą dla tego ruchu.
Poza tym artykuł jest o polskich czarownicach, nie spotkałam przeciętnej czarownicy w Polsce, która wygląda jak kobieta ze zdj nr.1.

To ten pan, czy się mylę?
http://pl.youtube.com/watch?v=LRl1Hk0sU48

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 31 sierpnia 2008, 15:21 
Arcyrozmowny

Mnie się tam podobało, a zdjęciami naszemu katolskiemu społeczeństwu nie dogodzisz. Można pokazać takie jak te które tam są, można tez pokazać takie przez które będą tą wiarę traktować jak bractwo rycerskie albo modę. Można tez pokazać wiccan w garniturkach - wówczas potraktują wicce jako odłam jehowych;p Tak czy inaczej zawsze bedzie źle jeśli ktoś ma negatywne nastawienie.

a "nawiedzoną" panią lubię bo wystąpiła w fajnym teledysku http://pl.youtube.com/watch?v=My8R1afmxDY
(ciekawostka, wokalista jest wiccaninem:P jakby ktoś nie wiedział)

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 31 sierpnia 2008, 16:40 
PFI

Mohegan napisał(a):
(ciekawostka, wokalista jest wiccaninem:P jakby ktoś nie wiedział)

Niezły, więcej takich wiccan poproszę. :wink: :twisted:

A co do zdjęć masz rację. Jak ktoś będzie chciał, to dziurę wszędzie znajdzie. Raczej trudno jest zrobić neutralne zdjęcie w trakcie rytuału. Osobiście nie dałabym sobie takiego zrobić, bo wiem, jak to z zewnątrz wygląda. 8) Podejrzewam, że w Polsce nikt by swojego zdjęcia nie pozwolił umieścić w czasopiśmie, dlatego musieli posiłkować się innymi.
Cóż w artykule o polskich neopoganach amerykańskie czarownice wyglądają dość karkołomnie (te same zdjęcia w amerykańskiej gazecie raczej by nie wzbudziły sensacji) ale cóż robić skoro my tacy niefotogeniczni. :lol:

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 31 sierpnia 2008, 23:48 
Rozmowny

Oj przecież masa pięknych zdjęć krąży po necie polskich neopogan i myślę, że gdyby autorka wysiliła się i poszukała, a potem zapytała o zgodę to niejedna osoba by wyraziła chęć ilustrowania tego artykułu.

Moh, co konkretnie Ci się podobało?

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 1 września 2008, 10:50 
Arcyrozmowny

- to że nie było nawiedzonego upierania się ze jest to niewiadomo jak stara religia, czy ze bogini jest tą samą boginią którą czcili jaskiniowcy oraz puszenia sie jakie to wyjątkowe i starsze od innych religii, miast tego przyznanie ze jest to religia współczesna

-To że w krótkim dosyć tekście zawarte są najwazniejsze podstawowe informacje, przydatne człowiekowi który pierwszy raz o tym czyta

-nie zarejestrowałem fluffizmu ani informacji które uważam (osobiście i przynajmniej w odniesieniu do mojej wiedzy) za bzdury (no poza tym ze nie wspomniano ze trójpowrót to tylko wskazówka a nie przykazanie, ale wciskanie tej kwestii z uporem maniaka przy kazdej okazji tez jest dziwne;p )

-ogólna zgodność z faktyczną sytuacją w Polsce(stąd pewnie tyle o solitary - jeszcze nie spotkałem sie z żadnym polskim covenem :) )

Furman.. no dobra moze i nie ok, ale przynajmniej cytat w miarę z sensem :P

aha zdjęcia tez mi sie podobają, weź pod uwagę że takie pisma starają się tak czy siak dać jak najbardziej kontrowersyjne zdjecie zeby przyciagnac czytelników, prawa rynku takie;) a biorąc pod uwagę tradycyjne rytuały wiccanskie... wiesz odziani w niebo.. athame i kielichy(w kontekście hostii i kielicha jeśli idzie o przyzwyczajenia chrześcijan)... naprawdę mogło być duużo bardziej kontrowersyjnie bez tatuaży na twarzach :D I to pokazując szczerą prawdę ;]
Gość ze zdjęcia tez wydał mi sie znajomy ale przynajmniej nie podali nazwiska:P

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 1 września 2008, 12:44 
Rozmowny

Ok.
To ja za swojej strony przekażę kilka opinii osób, które o temacie nie wiedzą nic lub bardzo niewiele:
-tekst jest niezrozumiały, bardzo zamotany
-nie bardzo wiadomo co gdzie i czym ugryźć
-brak zdefiniowania czym to tak naprawdę jest i dlaczego odmienne od satanizmu
-brak wytłumaczenia dlaczego neopoganin, czarownica i wicca używane są zamiennie
-o co chodzi z tymi wszystkimi bogami?
-dlaczego w jednym momencie jest o samotnikach, a za chwilę tradycji i czym to się różni?

Trzeba pamiętać, że to nie dla nas jest pisane, ale właśnie dla osób, które nie mają pojęcia o tym ruchu albo znają tylko rodzimowierców.
Więc powinno się zacząć od wytłumaczenia co gdzie i jak.
Chociaż w kilku słowach.
Dla mnie wkurzające jest przeskakiwanie w tym artykule z solitary na tradycję, a co dopiero dla kogoś kto czyta o tym piewrszy raz i stara się zrozumieć.
Poza tym powiedzmy sobie jedno: Wicca to Wicca Tradycyjna, tak?
Zatem artykuł powinien być o zaledwie kilku osobach mieszkających w Polsce.
Reszta powinna być nazwana neopogańskimi czarownicami, a nie solitary Wicca, tak?
Ale jeżeli jako źródło podaje się panią Furman...no cóż...

Co do zdjęć ciągle uważam, że tekst o polskich neopoganach powinien być ilustrowany polskimi zdjęciami.
Myślę,że wzbudziłoby to większe zainteresowanie i na pewno pokazało, że jednak tu jesteśmy, a nie jest to tylko zmyślona historia.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 1 września 2008, 13:20 
Arcyrozmowny

Cóż w artykule nie ma wspomniane o sataniźmie i na moje nie zawsze powinno być wspominane, bo przez to zaprzeczanie beda wicce zawsze z tym kojarzyć;p Wystarczy o samej religii, jesli ktos to co napisane uzna za złe to i tak powie ze to "Szataniści", do pewnych umysłów i tak nie dotrzesz lepiej niz rydzyki.

Co do poprawności budowy tekstu, przeskakiwania itp się nie wypowiadam bo nie analizowałem pod tym względem od czasu matury ;) Więc pewnie masz rację. Ktoś tak a nie inaczej to poskładał a o fachowości redaktorów w dzisiejszych czasach mozna długo pisać...

solitary wicca w >moim<(zastrzeżenie: opinia moja i tylko moja i nie zamierzam sie sprzeczać co do innych interpretacji tego określenia) rozumieniu to te czarownice które podążają swoja sciezką kierujac się dostępnymi strzępkami wiccanskiej tradycji, a których czesc planuje inicjację w przyszłości;) moze dlatego mnie tak to nie razi. To że są neopoganie w ogólności i czarownice kierujace sie innymi tradycjami to juz inna kwestia i napewno równiez zasługują na wspomnienie w artykule o neopogaństwie ogólnym..

Ciekaw jestem ilu polskich neopogan zgodziłaby sie pokazać swoją twarz do zdjęcia przy takim artykule w naszym kraju;)

Swoją drogą moze by zredagować wspólnie artykuł uniwersalny, którego treść będzie odczytywana przez każdego zagadnietego poganina redaktorowi?:D Wtedy wszystkim by sie spodobał i zawierał wszystkie wazne zdaniem kazdego informacje:) Tylko nie wiem czy by książka z tego nie wyszła...

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 1 września 2008, 13:52 
PFI

Ilia napisał(a):
Ok.
Trzeba pamiętać, że to nie dla nas jest pisane, ale właśnie dla osób, które nie mają pojęcia o tym ruchu albo znają tylko rodzimowierców.
Więc powinno się zacząć od wytłumaczenia co gdzie i jak.
Chociaż w kilku słowach.

Tekst nie wyjaśnia wszystkiego, ok zgadzam się. Ale konia z rzędem temu, kto zmieści całą wiedzę o wicca i wiccanach na czterech stronach wliczając miejsce na zdjęcia. Jeśli kogoś temat zainteresuje, cóż prostszego niż sięgnąć do googla?
Nie znalazłam nic niezrozumiałego, ale siedzę w temacie, obiektywizm odpada. Przetestuję znajomych na zrozumienie tekstu. :wink:
Znalazłam wzmiankę jak powstało i czym mniej więcej wicca jest. Definicji słownikowej raczej nie oczekiwałam. Czym różni się Tradycja od Solitary też w artykule znalazłam.
A dlaczego na bogów w artykule o wicca ma być porównanie z satanizmem? :shock:
O rozróżnieniu na wicca eklektyczne i tradycyjne nasz pogański światek rozprawia nie od dziś. I czy eklektyczne jest czy nie jest wicca, wg jakiej definicji wicca itp itd. Widocznie autorka nie przyjęła za dogmat, że wicca to TYLKO tradycja. (Ja przyjmuję, ale rozumiem, że nie każdy musi)
Co do zdjęć. Aby na przyszłość ułatwić prasie dodanie zdjęć polskich pogan do artykułu można by założyć stronę "polscy poganie w czasie rytuałów - zdjęcia z prawem do publikacji" Moje co prawda się tam nie pojawi, ale nie wątpię, że będzie masa chętnych. 8)

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 1 września 2008, 14:59 
Cholera, u nas polityki polskij nie dostane. Moze ktos ma skaner - strasznie jestem ciekawa tych zdjec.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 1 września 2008, 15:03 
PFI

Mam skaner i nie zawacham się go użyć. :wink: Gorzej będzie z przesłaniem z uwagi na mój biedny transfer, ale spróbuję.

Edit. Udało się. Dla tych, którym nie dane było dostać Polityki, można kliknąć TUTAJ

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 1 września 2008, 21:08 
Rozmowny

Ja bynajmniej nie chcę do swojego zdania nikogo przekonywać.
Po prostu czytałam lepsze rzeczy i artykuły.
Sama też teraz na ten temat piszę, pisała Draki, więc wiem, że można to zrobić duuuużo lepiej i przystępniej, powołując się na rzetelne źródła.

O satanistach wspomniałam dlatego, że była tam wzmianka,że Wicca to nie satanizm.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 1 września 2008, 23:50 
PFI

Masz rację, Ilia, że artykuł był napisany, warsztatowo, słabo, odniosłam wrażenie, że dziennikarka jest początkująca, albo miała wyjątkowo mało czasu na napisanie tego, co napisała. Gdyby przeczytała jeszcze raz - pewnie zredagowałaby tekst, który teraz prezentuje się nieco chaotycznie. Dawno nie widziałam tak słabego tekstu w "Polityce", btw.

Co nie zmienia faktu, że merytorycznie było ok, i - co najważniejsze - było poprawne politycznie ;-)
Dobrze, że nie było żadnej "notki" wyjaśniającej ze strony KRK. Chociaż jakaś, z niezależnego źródła, by się w tym miejscu przydała. Komentarz religioznawcy, socjologa, filozofa, whatever.
O zdjęcia wcale tak łatwo nie jest, gdy nie ma się czasu. Zróbmy test: ilu z Was dałoby sobie zrobić takie zdjęcie? Niekoniecznie przy rytuale.

Gdy Dziennik Polska (The Times) przyszedł zrobić artykuł z Nocy Kupalnej obchodzonej w otwartym chramie RKP, główny żerca i gospodarz nie pozwolił zrobić sobie zdjęcia, i odmówił przedstawienia się. Dorzućmy do tego fakt, że chram znajduje się daleko na wsi, na prywatnej działce - i już komentarz w artykule sugerował, że nie bez przyczyny trudno tam trafić...

[url] http://img59.imageshack.us/img59/476/ku ... artfh5.gif

A, czy tajemniczy Marion i Jacek powiedzą nam, jak było naprawdę?

W ogóle przy okazji tego artykułu, jak i relacji ze święta RKP, nasuwa się, moim zdaniem, dość poważny problem polskiego pogaństwa: kwestia jawności. I nie mam na myśli upubliczniania szczegółów osobistych rytuałów, czy intymnych wydarzeń, ani zdradzania tajemnicy covenu, ale po prostu przyznawanie się do swojej religii, publicznie. Z jednej strony wiele pogan mówi, że ich prawa są nie dość respektowane w tym katolickim kraju, że odczuwalny jest niedostatek demokracji, a z drugiej - chcieliby w takim społeczeństwie demokratycznym żyć trochę jak polscy Żydzi w swoich małych enklawach. To nie tak działa. Jeśli chcemy żyć w demokratycznym kraju, czerpać wszystkie fajne prawa z pluralizmu, to musimy też w tym życiu publicznym uczestniczyć... też je budować.

Żeby nie było, że sama nie odpowiem na zadane pytanie: tak, dałabym zrobić sobie zdjęcie, co już czyniłam, ale może dlatego, że druidów się tu nie prześladuje, bo może nasze idee są zbyt abstrakcyjne. I nie czekają mnie szykany w pracy. Chociaż cieszę się, że filmiki RKP na youtubie wymazują twarze uczestników, bardzo mądrze akurat w tym wypadku - żeby nie podpadać różnym dziwnym elementom naziolskim.

Ale byłoby mi smutno, gdyby kapłani mojej religii, wstydzili się swojego wyznania i nie dawali przykładu swojej wspólnocie.[/url]

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 2 września 2008, 00:21 
PFI

Ilia napisał(a):
Sama też teraz na ten temat piszę, pisała Draki, więc wiem, że można to zrobić duuuużo lepiej i przystępniej, powołując się na rzetelne źródła.

A owszem można było napisać lepiej, zauważ jednak, iż Ty i Draki jesteście pogankami, zajmujecie się tematem na co dzień i od środka. W życiu autorki tekstu to było jedno z wielu zleceń, nie ważniejsze od innych. Aby powołać się na rzetelne źródła trzeba wiedzieć które są rzetelne i dlaczego. A wyrobienie sobie zdania na temat rzetelności źródeł wymaga minimalnej chociaż znajomości tematu. Czyli miesięcy pracy, jak ma to miejsce chociaż w pracy magisterskiej. Nie wymagajmy od dziennikarki cudów.

Tin napisał(a):
Dawno nie widziałam tak słabego tekstu w "Polityce", btw.

Bo patrzysz na tekst o poganach jako poganka. :) Wydaje mi się, że gdyby politolog przeczytał tekst o polityce, nie pisany przez politologa, stwierdziłby, że jest delikatnie mówiąc średni. Gdyby fizyk przeczytał tekst nie-fizyka, złapał by się za głowę. Tekst wydaje się tym lepszy, im mniejsze pojęcie mamy na temat tego, o czym czytamy.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 2 września 2008, 00:49 
Szpieg jezuitów

Driada napisał(a):
Tin napisał(a):
Dawno nie widziałam tak słabego tekstu w "Polityce", btw.

Tekst wydaje się tym lepszy, im mniejsze pojęcie mamy na temat tego, o czym czytamy.

I dlatego mi sie podobal :lol:

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 2 września 2008, 02:48 
Rozmowny

Driada napisał(a):
W życiu autorki tekstu to było jedno z wielu zleceń, nie ważniejsze od innych.

Czyli to daje jej prawo do pisania słabych artykułów?

Driada napisał(a):
Aby powołać się na rzetelne źródła trzeba wiedzieć które są rzetelne i dlaczego. A wyrobienie sobie zdania na temat rzetelności źródeł wymaga minimalnej chociaż znajomości tematu. Czyli miesięcy pracy, jak ma to miejsce chociaż w pracy magisterskiej. Nie wymagajmy od dziennikarki cudów.

Ja myślę, że jeżeli ktoś jest prekursorem w jakimś temacie, to powinien się wysilić bardziej niż zwykle, to raz.
Dwa: to jest jej zawód i ja wymagam od dziennikarzy, żeby podawali mi sprawdzone wiadomości.
Czy ja jako psycholog mogę używać metod, które nie są sprawdzone?
Zaraz powstała by wrzawa, że to nie etyczne, że gdzie morale bla bla bla.
Każdy zawód może przysporzyć krzywdy innym kiedy jest chałturą a nie dobrze wykonaną pracą.
Trzy: rozmawiając z "Marion" mogła zapytać, co inicjowana Wiccanka myśli nt książki Fruman i do czego dobrze by się było odnieść.
Choćby do strony internetowej swojej rozmówczyni. Na pewno jest rzetelniejsza niż postać, która z pogaństwem miała styczność tylko w internecie i na jednych zajęciach ze swojego kursu, kiedy zasiadaliśmy naprzeciw niej (co z resztą z jej strony było spotkaniem nieświadomym).

Ostatnio edytowano wtorek, 2 września 2008, 02:51 przez Ilia, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 2 września 2008, 02:50 
Szpieg jezuitów

Hej, jaka jest strona Marion? :P

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 2 września 2008, 02:55 
Rozmowny

To już powinna ujawnić sama zainteresowana ;)

I jeszcze z jednym się nie zgadzam: "Tekst wydaje się tym lepszy, im mniejsze pojęcie mamy na temat tego, o czym czytamy."
Nie wiem, może to moja cholerna, dociekliwa natura, ale ja lubię rozumieć o czym czytam i jeżeli nie sięgam po literaturę stricte fizyczną to oczekuję, że tekst nt fizyki opublikowany np. w Polityce będzie dla mnie na tyle zrozumiały, że chociaż podstawy załapię.
Jeżeli nie, uznam, że jest słaby.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 2 września 2008, 03:01 
Szpieg jezuitów

Ale ja nie znam zadnej Marion :(

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 2 września 2008, 11:02 
Arcyrozmowny

Ogólnie zgadzam się z Driadą. Nie możemy obiektywnie oceniać tego tekstu jako poganie orientujący sie w temacie. Zgadzam się, tekst mógłby być lepszy ale taki zły też nie jest. Zdięcia mogły być lepiej dobrane. Jeśli kogoś zainteresuje jest internet i można pogłębić swoją wiedzę w temacie a jeśli ktoś uważa nas za satanistów to po jednym artykule zdania nie zmienią.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]