Międzynarodowa Federacja Pogańska

Forum PFI PL
Teraz jest wtorek, 21 kwietnia 2026, 20:39

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]

Autor Wiadomość
 Tytuł: "Czarostwo - Tajemna tradycja" Raven Grimassi
PostNapisane: piątek, 25 stycznia 2008, 02:36 
Nadmilczek

Znalazłam dziś w sieci książkę wydawnictwa Caridwen "Czarostwo- Tajemna tradycja" autora R. Grimassi.

http://cudnysklep.pl/kategoria/11472618 ... 94639.html

Czy ktoś z Was ją zna? Czy jest godna polecenia?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 stycznia 2008, 13:14 
PFI

Czytałam ją po angielsku. Jak na polskie realia jest warta polecenia moim zdaniem. Po angielsku znaleźć można masę lepszych książek w tej tematyce ale po polsku - tak warto się zapoznać. Czytałam to dość dawno ale z tego, co pamiętam: sporo informacji zmieszanych w jednym kociołku, wyłożone dość łopatologicznie.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 stycznia 2008, 16:43 
O, to jest fajna ksiązka. Taki przekrój przez rozmaite mitologie w poszukiwaniu ważnych dla czarownicy bogów, motywów, uniwersalnych w każdej kulturze. Bardzo ładny digest z wielu lektur.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 stycznia 2008, 21:53 
PFI

Jednak jeśli ma się wybór, lepiej przeczytać te "wiele lektur".
Grimassi zrobił taką "listę przebojów" i umieścił w jednej książce. Ale to oczywiście moja interpretacja. 8)

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 stycznia 2008, 23:33 
Arcyrozmowny

Dzięki za linka! Właśnie usiłowałem się dowiedzieć na konkurencyjnej liście Wicca ABC, gdzie można kupić tę książkę. Co do samego Ravena Grimassi, to mam co do niego mieszane uczucia. Niektóre jego książki, takie właśnie jak „Czarownictwo. Misteryjna Tradycja” są dość interesujące. Jednak większość z nich można spokojnie sobie odpuścić. Grimassi rozpoczął swoją karierę literacką od publikacji książki „Ways of Strega: Italia Witchcraft: Its Legends, Lore & Spells” (wydanej później jako „Italian Witchcraft: The Old Religion of Southern Europe”), w której to twierdził, że został on inicjowany do opisanego przez Charlesa G. Lelanda w „Aradii. Ewangelii Czarownic” kultu. Oczywiście w owej książce ujawnił „starożytne rytuały” owej tradycji. Niestety, jego twierdzenia zostały przyjęte dość sceptycznie, tym bardziej, że Grimassi nie był w stanie w żaden sposób udowodnić, że to, co napisał w swojej książce ma jakiekolwiek pokrycie w rzeczywistości. W kolejnych publikacjach Grimassi stwierdził, że został źle zrozumiany. Rytuały, które przedstawił czytelnikom napisał sam, nie ujawniając żadnych materiałów będących częścią starożytnej tradycji do której został inicjowany. W kolejnej książce w podobnym klimacie, „Hereditary Witchcraft: Secrets of the Old Religion”, Grimassi stosuje dość zabawny i poniekąd irytujący zabieg pisząc, że ujawnia w niej „starożytne tajemnice” oraz wymyślone przez siebie rytuały. Oczywiście nie pisze, co jest czym, a w książce, oprócz rytuałów są też wierszyki i wyliczanki, dość popularne wśród dzieciaków w południowych Włoszech, gdzie jak się akurat złożyło przez wiele lat spędzałem każde wakacje. Część z tych wierszyków pewnie ma stary rodowód. Pytanie tylko, czy są to tajemne zaklęcia Czarownic. To trochę tak jakby gdzieś opisać zabawę w „Stary niedźwiedź mocno śpi” jako starożytny rytuał ku czci Bogini (no bo w końcu symbolem neolitycznej Bogini był często niedźwiedź) praktykowany dotąd przez polskie Czarownice oraz być może w nieco zmienionej formie przez niewtajemniczonych.
Z dość dużej ilości książek Grimassiego polecił bym „Czarownictwo. Misteryjną Tradycję” właśnie oraz „Witches’ Craft: The Roots of Witchcraft & Magical Transformation”, “Wiccan Magick: Inner Teachings of the Craft” i talię kart “Well Worn Path”. Dość interesująca, aczkolwiek kontrowersyjna są moim zdaniem “Wiccan Mysteries: Ancient Origins & Teachings”. Resztę jego książek, a jest ich naprawdę jeszcze wiele, z czystm sumieniem odradzam.

Pozdrawiam,
Accolon.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 26 stycznia 2008, 01:47 
Accolon napisał(a):
Dzięki za linka! Właśnie usiłowałem się dowiedzieć na konkurencyjnej liście Wicca ABC, gdzie można kupić tę książkę.

Lista nie jest konkurencyja a raczej zaprzyjaźniona ;)

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 stycznia 2008, 20:24 
Nadmilczek

Dzięki za odpowiedzi;) rozwiały moje wątpliwości, co do tego, czy warto ją nabyć.

Jak tylko chwila czasu się znajdzie to się z nią zapoznam.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 stycznia 2008, 15:30 
Accolon napisał(a):
Grimassi rozpoczął swoją karierę literacką od publikacji książki „Ways of Strega: Italia Witchcraft: Its Legends, Lore & Spells” (wydanej później jako „Italian Witchcraft: The Old Religion of Southern Europe”), w której to twierdził, że został on inicjowany do opisanego przez Charlesa G. Lelanda w „Aradii. Ewangelii Czarownic” kultu.

Nie moge wypowiadac sie na temat jego ksiazek poniewaz zadnych nie czytalam ale jak niektorzy z was wiedza w ostatni weekend bylam na poganskiej konferencji we Wloszech i rozmowa zeszla na temat wloskiego czarownictwa czyli 'stregonerii'. Wszyscy znani mi wlosi jednoglosnie oswiadczyli ze ksiazka mowiaca o stregonerii jako starozytnej, dawnej religii to jedna wielka lipa. Podobno tak jak zjednoczone wlochy tak i jakas jedna stregoneria nie istniala az do czasow dosyc wspolczesnych. Ale jak juz mowilam przekazuje to co mi powiedziano - sama sie nie ustosunkowuje.

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]