Międzynarodowa Federacja Pogańska

Forum PFI PL
Teraz jest piątek, 24 kwietnia 2026, 12:05

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]

Autor Wiadomość
 Tytuł: tłumaczenie snów
PostNapisane: piątek, 18 stycznia 2008, 17:12 
Rozmowny

Mam pytanie. Czy interesuje się ktoś tłumaczeniem snów?
Przyśnił mi się dzisiaj stół z trzynastoma krzesłami i nie mam zielonego pojęcia jak go zinterpretować...Może ma ktoś jakiś pomysł?

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 stycznia 2008, 18:32 
Murderator

Zdaje się, że sen wytłumaczyć każdy może sobie sam, po dłuższej obserwacji i notowaniu wszystkich snów. Dopiero wtedy lepiej sie zaznajamiasz z prywatną symboliką. Inna sprawa, że nie zawsze wiadomo, jak ją ugryźć i w którym miejscu w snach kończą się nasze prywatne symbole, a zaczynają jakieś uniwersalne, wynikające np. z umiejscowienia kulturowego.

Jean Cocteau

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 stycznia 2008, 19:02 
Rozmowny

Jest to sprawa indywidualna. Osobiście mam z tym problem(nie z interpretacją ale z tym co się dzieje po przebudzeniu). Z reguły interpretacje moich snów się spełniają a nie są to poczciwe marzenia o różniastych przyjemnościach.
Sheila jest bardziej poinformowana o moim problemie. Interesuje mnie interpretacja snów lecz nie w sposób słownikowy ( typu "złotówka - prawdopodobnie po pewnym czasie wzbogacisz się") ale jak już wspomniałam jest to indywidualna sprawa powiązana w pewien sposób z intuicją, mi zajęło to troche czasu by zrozumieć odczucia związane ze snem. I nie zawsze muszę przyznać jest tak jak sądzę po przebudzeniu. Jednak najczęściej mi się sprawdzają.
Ostatnio odczuwam lęk przed snami ponieważ dwa razy pod rząd wyśniłam czyjąś śmierć. Tej samej nocy to się sprawdziło...

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 stycznia 2008, 23:03 
Kapłanka Hathor

Zgadzam się z przedmówczyniami, ze interpretacja snów to sprawa indywidualna, ale można poszukać też uniwersalnych znaczeń symboli. Bo to, z czym Ci się kojarzy liczba 13 czy siedzenie przy takim stole możesz odkryć sama.

Tytuł: Re: tłumaczenie snów
PostNapisane: piątek, 18 stycznia 2008, 23:32 
deirdre napisał(a):
Mam pytanie. Czy interesuje się ktoś tłumaczeniem snów?
Przyśnił mi się dzisiaj stół z trzynastoma krzesłami i nie mam zielonego pojęcia jak go zinterpretować...Może ma ktoś jakiś pomysł?

Mnie by taki sen ucieszył. Nie pytaj dlaczego. :)

Zgadzam się z przedmówcami, że to sprawa indywidualna. Zgadzam się także, ze Morwen, że najlepiej obserwować swoje sny, zapisywać. Można też polecić medytacje nad treścią snu.

Zajęło mi sporo czasu, nim dopracowałem się własnego kodu i umiejętności interpretacji. Odrzuciłem wszelkie senniki i skupiłem się na sobie, na swoich przeżyciach.

Pewnym problemem może też być oddzielenie tego, co w śnie jest reakcja na zdarzenia dnia poprzedniego, od tego, co wypływa z wnętrza śniącego i opowiada mu jego historię.

Czasem stosuje też metodę "medytacji" nad świeżo śnionym snem w półśnie przed wstaniem. Wówczas jeszcze mamy dostęp do symboliki podświadomości ale też do świadomości zarazem. Czasem w takim stanie nawet bardzo dziwne symbole staja się nagle zrozumiałe.

Technika zapisywania snów przydaje się także, bo niektóre znaczenia odkrywają się z czasem i wówczas się uczymy odczytywania snów na przyszłość. Odkrywamy własny kod.

I jeszcze jedno. Umiejętność interpretowania swoich własnych snów nabyłem po trzydziestce. Tak akurat miałem :), więc trochę to trwało. Może musiałem swoje przeżyć, żeby do tego dojść.

A i tak, lubię skonsultować swoje sny z kimś znającym lepiej tę materię ;) Człowiek uczy się całe życie.

Nefrestim, to, że dwukrotnie śniła Ci się śmierć i ta osoba zmarła, nie jest powodem do obaw. Nie wywołujesz tej śmierci swoim śnieniem. Nie znam treści Twojego snu i okoliczności mu towarzyszących ale powodów takich snów może być kilka, moim zdaniem.

Poza tym, czarownica (nie wiem czy czarostwo to Twoja ścieżka) powinna raczej śmierć przyjmować jako element cyklu życia i ponownych narodzin.

Czasem śmierć zapowiadają sny, które ze śmiercią nie maja nic wspólnego.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 19 stycznia 2008, 09:00 
Szpieg jezuitów

Na szczescie ja nie mam proroczych snow, w swoich snach ginalem setki razy, nawet dzis w nocy... nie ma to jak isc z ciezkich plecakiem po torach na dworcu centralnym i dowiedziec sie, ze plecak jest za ciezki aby wyjsc na peron, kiedy nadjezdza pociag :shock: Oczywiscie plecak dala mi do potrzymania moja dziewczyna, ktora zdazyla wyjsc... :lol:

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 19 stycznia 2008, 12:08 
Kapłanka Hathor

Hajdamaka, po takich snach bałabym się zwiazków :lol:

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 stycznia 2008, 00:05 
Amvaradel napisał(a):
Hajdamaka, po takich snach bałabym się zwiazków :lol:

Ja nie chciałem Hajdamaki straszyć :D

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 stycznia 2008, 00:38 
Kapłanka Hathor

Cytuj:
Ja nie chciałem Hajdamaki straszyć

:oops: sorry :wink:
Sny przekazują pewne rzeczy w dużym wyolbrzymieniu. W moich symbolem związku, uczuć jest akwarium z rybami i jest to symbol, który mi się śni co jakiś czas. Po stanie tego akwarium i jego mieszkańców oceniam, jak moja nieświadomość widzi w danym momencie mój związek. I jest to bardzo pomocne w codziennym życiu, choć za każdym razem muszę dokonć interpretacji tego, co akurat sen przekazuje. I przywykłam już do mocnych, wyrazistych metafor.

A propo interpretacji snów mogę polecić też poczytanie, co na ten temat napisał C.G.Jung. Dla mnie było to pomocne.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 27 marca 2008, 16:51 
Jung pisał ogromne, ciężkie tomy. Ale napisał też małą, skondensowaną książeczkę "O istocie snów". Polecam, jeżeli ktoś chciałby poczytać Junga, a zaczął od "Alchemii" albo tomiszcza od kundalini i się zniechęcił.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 marca 2008, 10:53 
Niesamowite ze ten temat odrzyl wlasnie teraz. Wczesniej nawet do niego nie zajzalam.

Usiadlam dzis rano do komputera i oto interpretacja snow zaznaczona jest jako nieodczytana. A wlasnie jade do Londynu na pogrzeb wspanialego czlowieka, maga, czarownicy i wspanialego wprost analityka-psychologa ktory specjalizowal sie tlumaczeniem snow. W jakie on nas podroze po naszej psyche zabieral, pozostawial nas 'speechless'. Jak on potrafil nam pokazac jakie znaczenie maja najmiejsze slowa, symbole, sylaby, dzwieki i zapachy w naszych snach. W glowie nam sie nie moglo pomiescic jak wszystko jest ze soba powiazane. Poczytalam sobie wiec wszystkie poprzednie posty w tym topiku i jastem znow jakby blizej Nicka.

Wielkie dzieki za odkopanie tego tematu wlasnie dzis.

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]