Międzynarodowa Federacja Pogańska

Forum PFI PL
Teraz jest środa, 12 sierpnia 2026, 21:36

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Ciekawostki z prasy
PostNapisane: niedziela, 3 sierpnia 2008, 11:13 
Kapłanka Hathor

Czarownice spotkają się na jarmarku w Słupsku
Ósmy już Sabat Czarownic imienia Triny Papisten będzie głównym punktem Jarmarku Gryfitów, który w niedzielę o godzinie 11.00 rozpocznie się na Rynku Rybackim w Słupsku. Zabawę otworzy casting na funkcję wiedźmy zamkowej.

Według legend Trina Papisten to ostatnia kobieta spalona na stosie za czary w średniowiecznym Słupsku. Po setkach lat Papisten stała się bohaterką jarmarków organizowanych przez słupskie Muzeum Pomorza ?rodkowego.

Podczas dzisiejszego Jarmarku Gryfitów współczesne czarownice zdradzą tajniki magicznych mikstur oraz nauczą latać na miotle. Osoby, które przebiorą się za czarownice i czarodziejów, mają szanse na nagrody.

Artykuł w GW: Helen - ostatnia wiedźma Szkocji
http://londyn.gazeta.pl/londyn/1,82233, ... kocji.html
O Helen Duncan, oskarżonej o czary w 1944 r.

Tytuł: Re: Ciekawostki z prasy
PostNapisane: niedziela, 3 sierpnia 2008, 14:04 
Amvaradel napisał(a):
Czarownice spotkają się na jarmarku w Słupsku
Według legend Trina Papisten to ostatnia kobieta spalona na stosie za czary w średniowiecznym Słupsku.

Słupsk jest ładnym miastem z odbudowana basztą czarownic znana własnie z faktu więzienia w nich czarownic oskarżonych o czary. Zdaje się jednak, ze było to troche później niż w średniowieczu. Pierwszy proces, to rok 1548 a ostatni, to 1701, w którym osądzono słupską mieszczanke Trine Papistę.

W samej baszcie mieści sie muzem sztuki wspólczesnej a baszta jest odbudowana tylko częsciowo.

Amvaradel napisał(a):
Artykuł w GW: Helen - ostatnia wiedźma Szkocji
http://londyn.gazeta.pl/londyn/1,82233, ... kocji.html
O Helen Duncan, oskarżonej o czary w 1944 r.

Najbardziej podobał mi się fragment o prawie do zabicia Szkota w Yorku po zachodzie słońca jesli ma łuk :D :D :D

Przy czym nie jestem pewny wyniku procesu, jesli by doszło do takiego zabójstwa, wszak dura lex sed lex ;)

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 sierpnia 2008, 17:45 
Jest jeszcze prawo, bodajze ze sredniowiecza, ktore nigdy nie zostalo zniesione, a ktore mowi ze z murow Shrewsbury mozan zabic Walijczyka ale tylko z dlugiego luku i tylko w niedziele.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 sierpnia 2008, 18:04 
Arcyrozmowny

Mnie zainteresował ten artykuł:
http://londyn.gazeta.pl/londyn/1,82233,5202784.html

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 sierpnia 2008, 18:10 
Specjalni kaplani poganscy ktorzy chodza do wiezien i szpitalow isnieja juz od kilku dobrych lat w Anglii ale ostatnio faktycznie udaje sie uzyskac wiecej religijnych przywilejow w wiezieniach. Do tego podobno juz nie dlugo ceremonia wiazania rak ma byc uznana za panstwo jako wiazoca legalnie jelsi para sobie bedzie tego zyczyc.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 sierpnia 2008, 20:00 
agni napisał(a):
Specjalni kaplani poganscy ktorzy chodza do wiezien i szpitalow isnieja juz od kilku dobrych lat w Anglii ...

Zajęło to brytyjskim poganom kilkadziesiąt lat. Od zniesienia penalizacji czarów w latach 50tych do uznania kultów pogańskich za równorzędne.

Ma w tym swój udział także Federcja Pogańska. W Polsce poganie jeszcze nie są tak zadomowieni jak Brytanii. Nie wiadomo też ilu nas jest, ale też podczas spisu nikt o to nie pytał.

Biorąc pod uwagę niechęć Polaków do zrzeszania się i wspólnych działań, może się okazać, że osiagnięcie takiego stanu praw jak w Brytanii w Polsce będzie wymagało nie 50-60 lat ale 100.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 sierpnia 2008, 20:58 
Kapłanka Hathor

Cytuj:
Biorąc pod uwagę niechęć Polaków do zrzeszania się i wspólnych działań, może się okazać, że osiagnięcie takiego stanu praw jak w Brytanii w Polsce będzie wymagało nie 50-60 lat ale 100.

A co tam, możemy mieć na to parę wcieleń :wink:

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 sierpnia 2008, 21:08 
Moze nie bedzie tak zle. Wielka Brytania byla pionierem w tej dziedzinie a jak wiadomo przecieranie szlakow trwa - tym co potem daza ta sciezka juz duzo latwiej osiagnac cel.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 sierpnia 2008, 20:16 
Arcyrozmowny

rawimir napisał(a):
Nie wiadomo też ilu nas jest, ale też podczas spisu nikt o to nie pytał.
Mam wrażenie pewnego dualizmu trącającego o schizofrenię w podejściu do religii Polaków. Z jednej strony pytanie o wyznanie mogłoby być odebrane jako wtrącanie się w nieswoje sprawy i naruszenie dóbr osobistych, z drugiej strony zakłada się milcząco, że religia w odniesieniu do Polaków jest pojęciem tożsamym z krk. To owo podwójne podejście.
Oczywiście rozumiem wyznawców kultów innych niż krk, że nie chcą być pytanymi o wyznanie bo odpowiedź inna niż krk może narazić na szykany. Z drugiej strony, skoro się zakłada, ze prawie wszyscy to chrześcijanie plus trochę ateistów to dlaczego uznaje się, że takie pytanie może być niestosowne?
Gdyby było normalnie to np. wiedza o wyznaniu mogłaby pozwolić pracodawcy tak zaplanować zadania by pracownik mógł obchodzić swe święto we właściwym terminie. Pozwoliłoby to uniknąć nagabywania przez księdza pacjenta w szpitalu, czy w szkole. Oczywiście gdyby było normalnie, tak jak konstytucja gwarantuje.

Ostatnio edytowano czwartek, 18 czerwca 2009, 19:05 przez Poświst, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 czerwca 2009, 14:37 
Nadmilczek

A żeby nie zakładać nowego topika.

Cytuj:
Miłośniczki średniowiecznych praktyk z Wielkiej Brytanii czują się dyskryminowane.

"Współczesne czarownice z okolic Manchesteru oskarżają Kościół rzymskokatolicki w Wielkiej Brytanii o prześladowania religijne. Grupie zrzeszającej miłośniczki średniowiecza i czarów odmówiono wynajęcia sali w centrum społecznym, działającym przy jednej z parafii - informuje "Telegraph"."

Sandra Davis „najwyższa kapłanka" Kryształowego Kościoła z miejscowości Stockport chciała zarezerwować salę na jesienny wieczór Hallowen. Planowała spotkanie 150 współwyznawców, którzy mieli korzystać z bufetu i bawić się w średniowiecznych strojach przy muzyce... Abby. Salę przy katolickiej parafii wybrała ze względu na ułatwienia dla osób niepełnosprawnych. Odmówiono jej jednak wynajęcia tego miejsca.

Ksiądz John Joyce, rzecznik prasowy diecezji Shrewsburyal tłumaczy, że centra społeczne przy parafiach mogą być użytkowane tylko przez organizacje prezentujące poglądy zgodne z filozofią i naukami Kościoła katolickiego.

"Odnoszę wrażenie, że mogą wrócić dawne prześladowania, kiedy czarownice palono na stosie. Myślałam, że teraz powszechnie akceptowane jest to, że ludzie różnie podchodzą do życia duchowego - dziwi się Sandra Davis."

Kobieta podkreśla, że jej działalność nikomu nie szkodzi. Oprócz funkcji w Kryształowym Kościele pani Davis prowadzi sklep z biżuterią, amuletami i kryształami oraz strojami z czasów średniowiecza. Organizuje także bale przebierańców dla dzieci.

Mimo odmowy wynajęcia sali przy katolickiej parafii nie zamierza odwołać imprezy w Hallowen. Szuka innego miejsca i zapowiada, że kostiumowy bal z duchami organizować będzie co roku.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 czerwca 2009, 15:10 
Poświst napisał(a):
rawimir napisał(a):
Nie wiadomo też ilu nas jest, ale też podczas spisu nikt o to nie pytał.
Mam wrażenie pewnego dualizmu trącającego o schizofrenię w podejściu do religii Polaków. Z jednej strony pytanie o wyznanie mogłoby być odebrane jako wtrącanie się w nieswoje sprawy i naruszenie dóbr osobistych, z drugiej strony zakłada się milcząco, ze religia w odniesieniu do Polaków jest pojęciem tożsamym z krk. To owo podwójne podejście.
(...)Oczywiście gdyby było normalnie, tak jak konstytucja gwarantuje.

W 2011 w Polsce odbedzie spis ludności, w którym po raz pierwszy po wojnie, będziemy pytali o wyznanie. Prawdopodobnie nie znajda się tam takie religie do wyboru jak pogaństwo różnych nurtów ale moim zadniem warto będzie podawać swoja religię, choćby po to, zeby byc wrzuconym do jednego worka pt. "Inne" Nie mam złudzeń, że będzie wielu takich, ale jest to jeden ze sposobów uświadamiania, że w gruncie rzeczy wyznań jest wiele.

Ciekawi mnie też, czy listę wyznań każdy kraj UE będzie sporządzał sam, czy tez dostanie wykaz z Eurostatu. Spis ma być Unijny a nie Polski. Gdyby wykaz był przyjęty przez Eurostat, to istniałany szansa na to, aby znalazły sie tam rożne pomniejsze religie. W Wielkiej Brytanii, obecność pogan jest statystycznie odnotowywana.

Edit ->
Shar napisał(a):
Cytuj:
Miłośniczki średniowiecznych praktyk z Wielkiej Brytanii czują się dyskryminowane.
(...)
Sandra Davis „najwyższa kapłanka" Kryształowego Kościoła z miejscowości Stockport chciała zarezerwować salę na jesienny wieczór Hallowen. Planowała spotkanie 150 współwyznawców, którzy mieli korzystać z bufetu i bawić się w średniowiecznych strojach przy muzyce... Abby. Salę przy katolickiej parafii wybrała ze względu na ułatwienia dla osób niepełnosprawnych. Odmówiono jej jednak wynajęcia tego miejsca.

Ksiądz John Joyce, rzecznik prasowy diecezji Shrewsburyal tłumaczy, że centra społeczne przy parafiach mogą być użytkowane tylko przez organizacje prezentujące poglądy zgodne z filozofią i naukami Kościoła katolickiego.

Szczerze mówiąc nie dziwie się księdzu. Kościół Katolicki w Wielkiej Brytanii nie jest wyznaniem państwowym, a nawet był wyznaniem prześladowanym. Miał też niewielki wpływ na prześladowanie czarownic w Anglii. Więc te zarzuty są zwykła demagogią. To po pierwsze.

Po drugie, gdybym ja miał salę i Katolicy chcieliby w niej zrobić sobie imprezę religijna, prawdopodobnie też bym się nie zgodził. Moja sala, moje prawo decydowania o sposobie wykorzystania.

Myślę, że nie można porównywać sytuacji Kościoła w Polsce, który historycznie otrzymywał od władzy (króla) nadania majątkowe i choćby z tego tytułu ma jakieś zobowiązania wobec ludzi, nawet jeśli to są innowiercy, z sytuacją kościoła w Anglii, który po wprowadzeniu anglikanizmu, został majątku pozbawiony na rzecz króla a to, co pozostało w rękach kościoła, stało się anglikańskie. Kościół Katolicki w Anglii swój majątek musiał kupić z pieniędzy samych wiernych. Zatem maja oni prawo decydować o sposobie wykorzystania tego majątku.

Ostatnio edytowano czwartek, 18 czerwca 2009, 15:22 przez rawimir, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 czerwca 2009, 15:16 
Manaderator

Ej no heloł, o co jakaś afera? Ja bym tez nie wynajął sali przy świątyni pogańskiej dla Podwórkowego Kółka Różańcowego. to moja sala i moge z nią robić i wynajmowac komu mi isę nie ubzdura.

Albo bym wynajał za odpowiedni hajs - w końcu biznes is biznes.

Ale każdy ma prawo do robienia ze swoją własnością co mu się podoba.

tyla z mojej strony

Hakken napisał(a):
Mazowsze jest niestety gorzej zaopatrzone w miejsca kultowe, mam tylko jeden chram i to, Warszawkim zwyczajem, nowy :)

wegetarianin - słowo w języku indian ojibwa oznaczające "za głupi by polować"

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]