|
Zacznę od tego iż nie jestem Asatrytą, dla którego najważniejsza jest ścisła rekonstrukcja. Stąd tez moja rada nie jest poparta przez żadne źródła archeologiczne, literaturę fachową itp.
Jak by nie patrzeć ołtarzyk może być i często jest dla poganina istotny i niezwykle ważny. Posiadanie w domu specjalnie wydzielonego miejsca , w którym czuje by się bliższy kontakt z bogami lub wybranym Bogiem z pewnością jest istotne i zaspokaja pragnienia bliższego obcowania, zaproszenia bóstwa w swoje progi, wyeksponowania swojej wiary .
Z drugiej strony jako Asatryta nie zwykłem składać Bogom specjalnie wysublimowanych ofiar, tak więc poza blotami ofiary które składam mają charakter czynów, ofiarowywanie Bogom zwycięstw itd ( być może wynika to z mojego pragmatyzmu ?), lub przedmiotów. Jeżeli chcesz podarować bogom jakiś przedmiot spal go na wolnym powietrzu lub zakop w ziem, pozostaienie na ołtarzyku w domu mija się z celem.
Wracając do ołtarzyka, najlepiej będzie jeśli sam zaprojektujesz, wykonasz i przyozdobisz domowy ołtarz, angażując się w każdy element jego wykonania , od planowania, poprzez zbieranie materiałów aż po wypalanie run. Wówczas będzie on na pewno miał dla Ciebie większą wartość, lecz również Bogowie docenią Twój trud, że o funkcjonalności nie wspomnę.
Osobiście posiadam w domu wydzielone i przyozdobione miejsce ( ołtarzykiem go nie nazwę ) , w którym składam talizmany i amulety, które w zależności od okazji zakładam i zmieniam , lecz gdy wyjeżdżam zabieram je z sobą, i chyba tak właśnie robili dawni wyznawcy Bogów Północy.
_________________ Wiedz że mając przyjaciela, często go odwiedzać należy: droga zielskiem i drzewem zarośnie , jeśli ustawnie chodzić nie będziesz.
Havamal
|