Międzynarodowa Federacja Pogańska

Forum PFI PL
Teraz jest wtorek, 21 kwietnia 2026, 04:32

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Ołtarze w Asatru
PostNapisane: czwartek, 23 lipca 2009, 16:18 
Jak według Was powinien wyglądać domowy ołtarz poświęcony Bogom Asgardu? Czy w ogóle w Waszych domach znajduje się takie miejsce poświęcone do odprawiania rytuału i składania ofiar Bogom? Dla mnie jest to dość istotna kwestia gdyż taki domowy ,,ołtarz" przypomina mi o miejscu Bogów w moim życiu a także znacznie ułatwia składanie ofiar i modlitwę gdyż nie zawsze mam możliwość odprawiania rytuałów ( np. Blot ) na wolnym powietrzu poza tym jest to dość kłopotliwe i czasochłonne jeśli są one odprawiane przez jedną osobę i nie ma ma mowy o rytualnej ucznie i innych kwestiach związanych z obecnością większej ilości osób.
Niektórzy mają w domu figurkę jednego z Bogów np Thora lecz w przypadku ołtarzu domowego uważam to za niewłaściwe gdyż nie jest on budowany na konkretne święto danego bóstwa lecz ma spełniać pewną określoną i stałą rolę.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 24 lipca 2009, 02:32 
Arcyrozmowny

Zacznę od tego iż nie jestem Asatrytą, dla którego najważniejsza jest ścisła rekonstrukcja. Stąd tez moja rada nie jest poparta przez żadne źródła archeologiczne, literaturę fachową itp.

Jak by nie patrzeć ołtarzyk może być i często jest dla poganina istotny i niezwykle ważny. Posiadanie w domu specjalnie wydzielonego miejsca , w którym czuje by się bliższy kontakt z bogami lub wybranym Bogiem z pewnością jest istotne i zaspokaja pragnienia bliższego obcowania, zaproszenia bóstwa w swoje progi, wyeksponowania swojej wiary .
Z drugiej strony jako Asatryta nie zwykłem składać Bogom specjalnie wysublimowanych ofiar, tak więc poza blotami ofiary które składam mają charakter czynów, ofiarowywanie Bogom zwycięstw itd ( być może wynika to z mojego pragmatyzmu ?), lub przedmiotów. Jeżeli chcesz podarować bogom jakiś przedmiot spal go na wolnym powietrzu lub zakop w ziem, pozostaienie na ołtarzyku w domu mija się z celem.

Wracając do ołtarzyka, najlepiej będzie jeśli sam zaprojektujesz, wykonasz i przyozdobisz domowy ołtarz, angażując się w każdy element jego wykonania , od planowania, poprzez zbieranie materiałów aż po wypalanie run. Wówczas będzie on na pewno miał dla Ciebie większą wartość, lecz również Bogowie docenią Twój trud, że o funkcjonalności nie wspomnę.

Osobiście posiadam w domu wydzielone i przyozdobione miejsce ( ołtarzykiem go nie nazwę ) , w którym składam talizmany i amulety, które w zależności od okazji zakładam i zmieniam , lecz gdy wyjeżdżam zabieram je z sobą, i chyba tak właśnie robili dawni wyznawcy Bogów Północy.

Havamal

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 24 lipca 2009, 11:55 
Oczywiście nie ma sensu zostawiać niczego na ołtarzu niezależnie od tego gdzie się on znajduje ani co ofiarujemy (ta praktyka jest zarezerwowana dla domowych duszków którym powinno się na w specjalnym miejscu zostawiać nieco mleka i ciastek lub piwa, oczywiście jeśli mamy ogród który na to pozwala). W ogóle uważam że do zwykłych rytuałów nie związanych z jakimiś większymi świętami (czyli tak naprawdę prywatnych modlitw i składania darów) najodpowiedniejszy jest miód pitny, wino, piwo itp...mięso czy chleb są zbyt kłopotliwe tym bardziej że powinno się je spalić lub zjeść (zakopywanie nie wydaje mi się zbyt dobrym pomysłem choć jest to tylko mój prywatny pogląd i odczucie). Napój poświęcony bogom wystarczy natomiast wypić lub wylać na ziemię składając przy okazji ofiarę Matce Ziemi.

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]