Międzynarodowa Federacja Pogańska

Forum PFI PL
Teraz jest piątek, 24 kwietnia 2026, 01:53

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Poparcie protestu przeciwko budowie kaplicy
PostNapisane: piątek, 25 kwietnia 2008, 23:56 
Nadmilczek wprawiony

Kochani

Mam do Was prośbe...

W Wejherowie, w mieście w którym mieszkam, Rada Miasta bez zapoznania sie opinią mieszkańców, a za namową lokalnego księdza rzymsko-katolickiego uchwaliła, że w miejscu gdzie stoi czołg-pomnik, upamiętniający poległych w czasie II wojny światowej polskich żołnierzy (wyzwolicieli miasta) ma stanąć kaplica.

Aktywni mieszkańcy miasta, protestujący przeciwko marnowaniu publicznych pieniędzy, (marnowaniu - ponieważ by można je przeznaczyc choćby na pomoc ubogim a nie przeznaczać je na kolejne miejsce kultu religijnego - a w Wejherowie jest ich sporo) wystosowali list protestacyjny do Wojewody Pomorskiego i stworzyli strone na której można przyłączać się do protestu.

Proszę Was o wsparcie tego protestu.
Jeśli zgodzicie się z ideą protestu to prześlijcie informacje o nim swoim znajomym a oni niech dalej poślą wieść o nim.

Dla zapoznania się ze sprawą załączam link http://www.czolgisci.prv.pl/

Prośba do ramimira
Przesuń proszę tą wiadomość do Petycje/Prawa człowieka.
Rada Miasta nie wzięła pod uwage co myślą o tym mieszkańcy. Wiadomo z lokalnych forów internetowych, że jest coraz więcej niezadowolonych. Niezadowolenie przybrało forme listu do wojewody i powyższej strony.

Pozdrawiam i dziękuję

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 26 kwietnia 2008, 00:01 
Szpieg jezuitów

Mysle, ze akurat takie sprawy powinno zalatwiac sie lokalnie. Jakie ja mam prawo decydowac co ma stac w miescie, w ktorym nigdy nie bylem?

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 26 kwietnia 2008, 00:21 
Nadmilczek wprawiony

Twój wybór.

Mój wybór jest taki, że jeśli ktoś potrzebuje wsparcia a sprawa wydaje mi się sensowna to go udzielem.
Nie ma dla mnie znaczenia czy jest to Tybet czy jest to lokalne miasto.
Staram się ocenić czy chciałbym aby mnie traktowano tak jak potraktowano osobe, która prosi mnie o wsparcie.

No, ale to są indywidulane odczucia i indywidualne oceny.
Dziękuję Ci jednak, że przeczytałeś i się wypowiedziałeś.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 26 kwietnia 2008, 00:27 
Szpieg jezuitów

W Tybecie mamy do czynienia z jawna agresja i lamaniem wszelkich praw czlowieka.
Tutaj jest spor miedzy czescia mieszkancow i proboszczem - jezeli lokalni mieszkancy naprawde zaczna dzialac, to proboszcz ulegnie. Ale to sprawa lokalna - mieszanie sie osob trzecich jest troche nie fair nawet - co by bylo, gdyby zaczal sie w to mieszac Watykan? ;)

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 26 kwietnia 2008, 23:08 
Arcyrozmowny

W pewien sposób niby jest to kwestia lokalna, ale z drugiej strony jest to konflikt z kulturą, pamięcią i historią. Polacy mają prawo z każdego krańca ojczyzny protestować przeciwko likwidowaniu pamiątek historycznych. Zwłaszcza drugiej wojny światowej. Rozumiem, że Polacy często nie chcą już tego pamiętać i o tym mówić, bo mają dosyć. Ileż można, prawda? Z drugiej strony nie róbmy afery nie tłumacząc przyczyn. Czy czołg rzeczywiście jest pamiątką po poległych? Jeśli ma jakąś tabliczkę, jak najbardziej popieram pozostawienie go tam, gdzie jest. Jeśli jednak stoi tam, by stać, bez żadnego związku z np. miejscem, czy czasem, w którym został postawiony, to równie dobrze może być przeniesiony, czy nawet usunięty. Wiem też, że przynajmniej kościół/świątynia, czy cokolwiek tam postawią nie będzie pokryte bezmyślnymi graffiti, które tak czy inaczej bezczeszczą całą pamięć czołgu. Jeśli jest on "jedyny-w-swoim-rodzaju" o rzeczywiście sporej wartości historycznej, to jak najbardziej poprę protest. Jeśli jest to jednak konflikt lokalny, rozdmuchana afera, byle tylko mieć temat, a całość sprawdza się do oszczędzenia punktu turystycznego (bo kto z mieszkańców tak naprawdę zwraca uwagę na ten czołg jak na coś więcej niż tylko punkt orientacyjny) to zdecydowanie mnie ta sprawa nie interesuje...

"Many people hear voices when no-one is there. Some of them are called mad and are shut up in rooms where they stare at the walls all day. Others are called writers and they do pretty much the same thing" x.x ^^

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 kwietnia 2008, 19:54 
Arcyrozmowny

Watykan to pryszcz, co byłoby gdyby napisali, że poganie protestują przeciw usunięciu czołgu i postawieniu w jego miejsce kapliczki :evil:
Sprawa jak najbardziej lokalna. Jako politolog mogę dodać, że nie powinniście się ograniczać do pisania listów do wojewody, starosty i prezydenta, ale również pisać pisemka o poparcie sprawy do parlamentarzystów w województwie oraz do Prezydenta RP, Premiera i Marszałków Sejmu i Senatu :!:

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 kwietnia 2008, 20:01 
Kapłanka Hathor

+ do konserwatora zabytków + do lokalnych organizacji pozarządowych zajmujących się kulturą :)

Ostatnio edytowano niedziela, 27 kwietnia 2008, 20:02 przez Amvaradel, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 kwietnia 2008, 21:29 
Arcyrozmowny

Zgadza się :D

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 kwietnia 2008, 22:17 
Nadmilczek wprawiony

Dziękuję Wam za te uwagi :)
Akcja ruszyła stosunkowo niedawno więc są do wykorzystania.
Najbardziej w tej sprawie boli to, że nikt się nie pytał mieszkańców miasta co o tym myślą i to, że pieniądze jakie miasto przeznaczy na przeniesienia czołgu w inne miejsce można by było przeznaczyć na cele społeczne, albo chociaż na załatanie dróg.
A kaplica nie będzie taka zwykła. Będzie upamiętniać martyrologie ofiar II wojny światowej.
Myślę, że 60 lat po wojnie jest nam o wiele bliżej do Niemców, Ukraińców i innych narodów Europy niż dalej.
Wole patrzeć w przyszłość i ją budować.
Jeszcze raz dziękuję Wam za uwagi :)

Tytuł: Re: Poparcie protestu przeciwko budowie kaplicy
PostNapisane: niedziela, 27 kwietnia 2008, 22:39 
gedeon44 napisał(a):

Prośba do ramimira
Przesuń proszę tą wiadomość do Petycje/Prawa człowieka.
Rada Miasta nie wzięła pod uwage co myślą o tym mieszkańcy. Wiadomo z lokalnych forów internetowych, że jest coraz więcej niezadowolonych. Niezadowolenie przybrało forme listu do wojewody i powyższej strony.

Pozdrawiam i dziękuję

Szczerze mówiąc nie znajduję tu naruszenia prawa człowieka. Zwykły lokalny spór o priorytety.

PFI nie jest organizacją posiadającą mandat do kwestionowania uchwał Rady Gminy w sprawie sposobu czczenia poległych żołnierzy.

Ponadto, dział petycji jest działem ściśle moderowanym, z uwagi na możliwość odebrania petycji jako działania Federacji. Proszę na przyszłość uzgadniać chęć zamieszczenia informacji o petycji.

A tymczasem zamykam dyskusję w tym wątku.

Rawimir

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]