Międzynarodowa Federacja Pogańska

Forum PFI PL
Teraz jest piątek, 24 kwietnia 2026, 14:26

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Sny, "sny prorocze" i poglądy z nimi związane.
PostNapisane: wtorek, 19 lutego 2008, 22:32 
Rozmowny

Wszyscy ludzie bez wyjątku oraz inne istoty żyjące (np. zwierzęta) muszą spać. Według encyklopedii PWN-u sen to "stan funkcjonalny układu nerwowego, przeciwny do stanu czuwania, którego istotą jest czasowy zanik świadomości występujący u ludzi i zwierząt w rytmie dobowym na przemian z czuwaniem, mający na celu regenerację organizmu i głównego układu nerwowego".

Ale czy sen spełnia tylko takie, fizjologiczne funkcje?

Wielu ludzi różnie sądzi. Naukowcy uważają, że podczas snu i "czasowego zaniku świadomości" włącza się tzw. podświadomość, która podsuwa nam obrazy, czynności i zdarzenia, których świadomie nigdy byśmy nie zrobili. Według nich sny odzwierciedlają nasze pragnienia i ukryte żądze, które kontrolujemy niepozwalając ujrzeć im światła dziennego (dlatego biednemu śni się, że jest bogaty, słabeuszowi, że jest macho (czyt. maczo) itp). Seksuolodzy sądzą, że żądze, będące snami seksualnymi ukazującymi dziwne formy, pozycje aktów seksualnych lub odbywanie ich z osobnikami innych ras (z przedstawicielami, np. innych kolorów skóry) lub gatunków (np. zwierząt) są dążeniem naszej podświadomości do ukazania nam tych naszych dążeń (w tym przypadku seksualnych), których nie dopuszczamy do realizacji w rzeczywistości z powodów etnicznych, kulturowych, społecznych czy innych.

Przedstawiciele niektórych kierunków filozoficzno-religijnych - hinduizm, pitagoreizm, orfizm, platonizm, gnostycyzm, antropozofia - mają inne teorie na ten temat. Dla nich sen jest wspomnieniem z poprzedniego wcielenia, który ukazuje nam wydarzenia, błędy popełnione w przeszłym życiu, przestrogi abyśmy nie popełniali ich w obecnym żywocie. Opisywane elementy dotyczą oczywiście reinkarnacji, która według cytowanego już słownika PWN jest "odrodzeniem się duszy zmarłego w innym ciele, wędrówką duszy przez kolejne wcielenia, transmigrację, metempsychozę i metemsomatozę". Reinkarnacja zakłada, że to jak żyjesz wpływa na to kim będziesz w przyszłym życiu. Według tego poglądu człowiek może się odrodzić nawet jako zwierzę lub roślina oraz jako osobnik innej płci niż ta, którą był. Dlatego też niejednokrotnie śni się nam, że jesteśmy jakimś zwierzęciem lub inną istotą. Wszystko zależy od tego jak człowiek żył. Jeżeli żył dobrze zostanie nagrodzony odrodzeniem się w istocie wyższej (człowiek), a jeżeli żył źle to karą będzie odrodzenie się w istocie niższej (zwierzę) lub niskiej (roślina) co zależy od wielkości i ilości win oraz uczynionego zła. Proces ten będzie trwał dopóty dopóki dusza nie uzyska doskonałości.

Mówiąc o śnie należy wspomnieć o "śnie na jawie" czyli o lunatykowaniu, czyli somnambulizm, sennowłóctwo (potocznie lunatyzm) to „zjawisko chodzenia w czasie snu, które wiąże się z niedojrzałością centralnego układu nerwowego. Dosyć często występuje u dzieci i w takiej formie uznawane jest za niegroźne. Występujące regularnie u dorosłych jest już chorobą. ?piący nagle wstaje i zaczyna chodzić lub wykonywać inne czynności (np. jeść, ubierać się itp.), przy czym umysł znajduje się ciągle w stanie snu, więc niemożliwa jest świadoma kontrola zachowania. Oczy somnambulika są otwarte, więc może on omijać przeszkody, jednak jego reakcje na pytania innych osób mogą być powolne, albo może nie być ich wcale. Ma zaburzoną koordynację” (Wikipedia). Podobno "śpiący na jawie" jest zdolny do wykonywania czynności, których nigdy w rzeczywistości by nie zrobił. Dlatego rzekomo zdarzają się ludzie którzy śniąc wychodzą za okna i spacerują po niezwykle małym gzymsie bez zagrożenia upadkiem dopóty dopóki śpią. W momencie przebudzenia wszystko wraca do normy. Podobno lunatyka nie wolno nawet budzić, gdyż może dojść do zapaści, powikłań nerwowych i nerwicowych, a nawet choroby psychicznej czy śpiączki, a proces budzenia musi nastąpić samoistnie.

"Sny prorocze". Co to właściwie jest? Dla chrześcijan i innych spokrewnionych religii są to sny lub wizje na jawie, w których Bóg objawia sie wyznawcy w celu przekazania pewnych prawd. Tego szczególnego zjawiska doświadczali z reguły ludzie bardzo wierzący, całkowicie oddani Bogu i żyjący niejednokrotnie w ścisłej ascezie. Niektórzy (ignoranci, niedowiarki itp.) uważają ów sny za wymysł tzw. jasnowidzów i nie wierzą w nie.

Ja uważam, że tzw. "sny prorocze" to zdolność zaglądania w przyszłość przez człowieka za pomocą sił wyższych czy to boskich czy potencjału naszego mózgu, którego podobno wykorzystujemy tylko kilka, czy kilkadziesiąt procent. Nie możemy wiedzieć jaki potencjał posiada nasz mózg, ponieważ jeszcze nie jesteśmy w stanie w całości go zbadać. W każdym razie jest to zdolność posiadana przez człowieka, z której ów istota nie umie korzystać świadomie, gdyż nie zdaje sobie sprawy jak to robić, i że w ogóle ją posiada. Dlatego korzystamy z niej podczas snu, gdy wyłącza się nasza świadomość, a za "sterami" zasiada podświadomość, której nie kontrolujemy, a która wie jaki potencjał posiada ludzkie ciało i mózg. Dlatego też nie jesteśmy w stanie kontrolować długości zaglądania w przyszłość, ani tego co ma ono przedstawiać.

Mnie wielokrotnie zdarzyło się mieć sen, w którym przedstawione były wydarzenia sprawdzające się po pewnym czasie. Podczas śnienia nie umiem odróżnić, który sen się sprawdzi, a który jest zwykłym majakiem. Z czasem zapominam o ów śnie, a gdy wydarzenie które mi się śniło odbywa się w rzeczywistości, mam wrażenie tzw. deja vu. Myślę sobie wtedy: "ej to mi się śniło" i z ciekawością obserwuje, czy zachodzące wydarzenia odbędą się tak samo jak we śnie i tak rzeczywiście jest. Wszystkie moje sny tego typu dotyczą rzeczy błahych, przedstawiają czynności z życia codziennego. Nigdy nie było tak by sen dotyczył czegoś ważnego. A szkoda.

Co się tyczy pozostałych zagadnień to uważam, że sny rzeczywiście ukazują rzeczy, które chcielibyśmy zrobić, a których świadomie nie zrobimy, ponieważ nie spotkałoby się to ze społeczna aprobatą lub naraziłoby nas na śmieszność. Są swojego typu zwierciadłami duszy, która pragnie skontaktować się z cielesnym człowiekiem i przekazać mu pewne informacje oraz stworzyć z nim jedność. Czy sny są wspomnieniami z poprzednich reinkarnowanych wcieleń? Należy tu się zastanowić czy wierzymy w zjawisko reinkarnacji. Niektórzy, zwłaszcza chrześcijańscy wyznawcy, kategorycznie zaprzeczą jakoby takie zjawisko istniało. Również poganie, mający przez większą część życia do czynienia z tą religią, mogą mieć wątpliwości w istnienie tego zjawiska. Ja, należący do drugiego typu ludzi, mam pewne wątpliwości w istnienie reinkarnacji, ale jednoznacznie nie wykluczam możliwości istnienia odradzającej się w różnych wcieleniach duszy (może dlatego, że mam otwarty umysł). Do istnienia zjawiska przekonuje mnie teoria doskonalenia się przez podróż duszy w inne wcielenia. Kto bowiem nie chciałby być doskonały i mieć możliwość osiągnięcia tego celu?

Czy zdarzyło się wam mieć sen, który się spełnił?
Jeśli tak to jak często się wam to zdarza i czego ów senne mary dotyczą?
Jakie są wasze poglądy na powyższe zagadnienia?

Dyskusja na powyższy temat toczy sie w tym miejscu http://forum.paganfederation.pl/viewtopic.php?t=203
Dublowanie tematów nie jest dobrym zwyczajem. Dlatego też zamykam ten wątek.
Radmin

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]