Międzynarodowa Federacja Pogańska

Forum PFI PL
Teraz jest piątek, 24 kwietnia 2026, 07:02

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Wolni Lakota
PostNapisane: poniedziałek, 24 marca 2008, 15:35 
Szpieg jezuitów

Jak podaje TVN Indianie polnocnoamerykanscy z plemienia Lakota Oglala zerwali umowy z rzadem USA i oglosili niepodleglosc. Poki co zadne panstwo na swiecie nie uznalo ich niepodleglosci.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 marca 2008, 16:57 
Nadmilczek

to się wydarzyło parę miesięcy temu, od tego czasu w gazetach pojawiło się kilka krótkich artykułów, ale najwyraźniej zostało to zignorowane przez podmioty prawa międzynarodowego

kilka linków do informacji na temat:
http://www.pardon.pl/artykul/3446/india ... dnoczonych
http://www.przebudzenie.pl/lofiversion/ ... t4914.html

Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 marca 2008, 23:21 
Adwokat diabła

Bo to jednoosobowy przekręt był, więc nikt się nie miał do czego ustosunkować. Więcej między innymi tutaj:

http://www.wildhunt.org/2008/01/update- ... eedom.html

A ja przetłumaczę kawałek dla tych co nie ingliszują:

Cytuj:
W środku grudnia zeszłego roku mała grupka aktywistów Indian Północnoamerykańskich znalazła się na łamach narodowej prasy deklarując, że Siuks Lakota będą wycofywać się ze wszystkich układów ze Stanami Zjednoczonymi.

(..)

Od czasu tego ogłoszenia, ani jeden szczepowy rząd ani rada nie opowiedziała się za kampanią Lakota Freedom ["Wolność Lakota"] (zwącą się obecnie "Republiką Lakotah"), a reakcja rdzennych Amerykanów w prasie ukazywała co najwyżej mieszane uczucia.

(..)

A teraz okazuje się, że reprezentujący Lakota Freedom Russell Means "przejął" organizację i jej stronę internetową aby wykonać swój manewr "zrywania przymierza".

(Przetłumaczyłam podsumowanie; tam gdzie są kropeczki, to były cytaty z podlinkowanych artykułów).

Everything under the gun.
- Sisters of Mercy, "Under the Gun"

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 27 marca 2008, 13:37 
Szpieg jezuitów

No tak, powtorki z Chiapas nie bedzie. USA to nie Meksyk a Russel Means to nie Marcos ;)

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 kwietnia 2008, 20:55 
Arcyrozmowny

echhh...mam przed oczami dumnych wojowników w pioropuszach (rzeczywistość jest trochę inna dziś), którzy wniecają bunt przeciw białym najeźcom domagając się swoich praw na ziemiach, które zostały im zagrabione. Szlag mnie trafia myśląc o tym :x

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 kwietnia 2008, 22:12 
starwolf napisał(a):
echhh...mam przed oczami dumnych wojowników w pioropuszach (rzeczywistość jest trochę inna dziś), którzy wniecają bunt przeciw białym najeźcom domagając się swoich praw na ziemiach, które zostały im zagrabione. Szlag mnie trafia myśląc o tym :x

A mnie nie.
Fakt, biali przyszli i nie przebierając w środkach zajęli tereny zamieszkane przez Indian ale to nic nowego. Zawsze tak było.

Homo Sapiens zabral ziemię Neandertalczyków, Indoeuropejczycy zabrali ziemię ludności staroeuropejskiej, Ariowie zabrali ziemie Drawidów, Germanie zabrali ziemie Celtów, Słowianie ziemie Garmanów. Zasadniczo życie to zmiana. Nie da sie tych procesów cofnąć. Zresztą, po co?

To, co możemy zrobić dzisiaj, to nauczyć się żyć we wzajemnym szacunku nie odnosząc się do tzw. racji historycznych, bo z tego nigdy nic dobrego nie wychodzi.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 kwietnia 2008, 22:19 
Arcyrozmowny

Ja już tak mam, a to pod wpływem polskiego indianina Sat Okh`a. W większości masz rację, ale chcę podkreślić, że niektóre gatunki wyginęły bezpowrotnie przez brak racji historycznych. Oby tak nie było z nami :(

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 kwietnia 2008, 22:32 
starwolf napisał(a):
Ja już tak mam, a to pod wpływem polskiego indianina Sat Okh`a. W większości masz rację, ale chcę podkreślić, że niektóre gatunki wyginęły bezpowrotnie przez brak racji historycznych. Oby tak nie było z nami :(

Ocena historycznych zdarzeń, to jedno, ale przywiązywanie nadmiernej wagi do racji historycznych sprawia, że pojawiają sie żądania powrotu do status quo ante. Skutki takich działań najczęściej są opłakane. Na to chcę zwrócić uwagę.

A swoja droga jaki status maja Indianie w USA obecnie? Czy ktoś to wie?

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 kwietnia 2008, 23:12 
Arcyrozmowny

myślę, że ten artykuł przybliży obraz statusu Indian w USA...

http://www.tipi.pl/tawacin/t65/raportTexHall.html

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]