Międzynarodowa Federacja Pogańska

Forum PFI PL
Teraz jest wtorek, 21 kwietnia 2026, 04:14

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Mitologie świata
PostNapisane: wtorek, 25 września 2007, 22:35 
Kapłanka Hathor

Właśnie dostępna jest w kioskach czwarta część serii Mitologie świata będąca dodatkiem do Rzeczpospolitej. Według mnie to seria dobrze przygotowana, popularnonaukowa i naprawdę ładnie wydana. Warto zapoznać się choć z wybranymi pozycjami, tym bardziej że część dotyczy mniej znanych mitologii. Więcej o tym: http://www.rzeczpospolita.pl/mitologie/
Jest tam też harmonogram ukazywania się kolejnych części.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 25 września 2007, 23:41 
PFI Witch

O, ale fajne, dzięki za podzielenie się linkiem :D

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 września 2007, 13:44 
PFI

Mam mitologię Egiptu tegoż wydawnictwa. I nie powiem całkiem, całkiem. Merytorycznie raczej poprawna i ma ładne obrazki. :twisted:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 27 września 2007, 23:36 
Arcyrozmowny

uuu a germanow nie dali.... ;-) - poprawka nazwali to ludy skandynawskie ;P
Dobrze ze jest wznowienie Artura Szrejtera "Mitologia Germańska" - serdecznie polecam.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 września 2007, 09:22 
Szerszen napisał(a):
uuu a germanow nie dali.... ;-) - poprawka nazwali to ludy skandynawskie ;P
Dobrze ze jest wznowienie Artura Szrejtera "Mitologia Germańska" - serdecznie polecam.

A pojecie Skandynawii jest szersze niż tylko "północni Germanie". Równie dobrze może chodzić o Finów bądź Lapończyków. To też mieszkańcy Skandynawii, choć ani Germanie ani nawet Indoeuropejczycy.

Więc ciekawe, o czym będzie Mitologia Skandynawii?

Nie mniej seria mi się podoba. Na razie nabyłem mitologię Celtów. Jeszcze kilka wybiórczo zamierzam kupić. Tę skandynawską pewnie też. ;)

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 września 2007, 11:51 
Arcyrozmowny

We wszystkich zbiorach z mitologiami, tudzież w opracowaniach mitologii skandynawskiej chodziło o naoględniej mówiąc panteon wikingów - Odyna, Thora, Freyę, Lokiego i resztę tej miłej gromadki ;)
Nie znaczy to oczywiście, że i tym razem tak będzie, ale w takich zbiorczych opracowaniach są wybierane te mity, które się najbardziej odcisnęły na kulturze europejskiej, pozostawiły jakieś archetypy etc.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 września 2007, 12:10 
Sheila napisał(a):
We wszystkich zbiorach z mitologiami, tudzież w opracowaniach mitologii skandynawskiej chodziło o naoględniej mówiąc panteon wikingów - Odyna, Thora, Freyę, Lokiego i resztę tej miłej gromadki ;)

Domyślam się, że tak będzie ale z powodów wyłożonych wyżej wolę termin mitologia germańska, a jeśli chodzi o wikingów, to np germańska nordycka albo mitologia wikingów. Ale nie skandynawska ani tylko nordycka, bo zakres znaczeniowy tych słów jest inny. Choć w istocie pierwotnie uzywano słowa nordycki, czy normadzki (w przypadku wikngów, którzy zasiedlili północną Francję) na określenie północnych Germanów, to obecnie termin ten takze często obejmuje nieindoeuropejskich Finów.

Także obecnie Wikingowie to nie tylko Skandynawowie, bo potomkami Wikingów sa Normadczycy. Islandczyków także trudno zaliczyć do Skandynawów, choć z niej się wywodzą.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 września 2007, 12:24 
Arcyrozmowny

To już tak naprawdę nie jest rzecz nasza, tylko wydawnictwa. Nie wiem, czy sam tytuł książki jest tak istotny, jak jej zawartość. Możnaby teraz snuć rozważania natury semantycznej, ale w odniesieniu do tego toppicu jest to bez sensu. Ktoś z bliżej nieokreślonych powodów, może kierując się swoim gustem, wybrał taki, a nie inny tytuł. Jak książka wyjdzie, to się dowiemy, "co autor miał na myśli".

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 1 października 2007, 23:33 
Arcyrozmowny

Rawimirze... nawet ja przyjmuje ze sa pewne granice rozdrabniania sie w szczegoly... nie musimy w mitologiach dzielic czastek na kwarki ;-)

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 2 października 2007, 09:22 
Szerszen napisał(a):
Rawimirze... nawet ja przyjmuje ze sa pewne granice rozdrabniania sie w szczegoly... nie musimy w mitologiach dzielic czastek na kwarki ;-)

No cóż. To co powiem jest na pewno off topiciem ale jako moderator przyznałem sobie takie prawo, a co? :D

Filozofia zaczeła się między innymi od postulatu definiowania pojęć. To trochę ułatwia rozmowę i pomaga uniknąć nieporozumień i rozczarowań. Rzecz jasna, że nie wszystko się uda zdefiniować ale tam gdzie można, dlaczego nie? To na tyle.

A wracając do cyklu mitologie, właśnie nabyłem celtycką. Bardzo mi się podoba. Nie jest to dogłębna analiza ale włąśnie taka, którą sie miło czyta i można się sporo dowiedzieć.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 2 października 2007, 10:30 
Kapłanka Hathor

Cytuj:
A wracając do cyklu mitologie, właśnie nabyłem celtycką. Bardzo mi się podoba. Nie jest to dogłębna analiza ale włąśnie taka, którą sie miło czyta i można się sporo dowiedzieć.
Dokładnie, nie siedzę zbytnio w tych klimatach, ale ta mitologia bardzo mi się podoba. A teraz zaczytuję się w hinduskiej, bo od lat fascynują mnie Indie i ich niesamowicie barwna kultura. A i niektóre koncepcje dotyczące duchowości indyjskich joginów i mędrców można uznać za dziedzictwo ogólnoświatowe.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 2 października 2007, 10:54 
Szpieg jezuitów

A ja mam wszystkie i poki co, odkrylem z przerazeniem, ze bardzo podoba mi sie mitologia aztecka...

No Dziewczyny, ktora odda mi swe serce?

Seria jest dobra, ale nie przebije "czarnej" serii z koncowki lat 80...

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 2 października 2007, 11:52 
Kapłanka Hathor

Hm... właśnie z pewnym lekkim zdziwieniem odkryłam, że w części o hinduizmie nie ma rozdziału o tantrze :? Czy wynika to ze skrótowego przedstawienia tematu czy może chodziło o to, by mitologia była w wersji "rodzinnej / light"? Jeśli to drugie, to ciekawa jestem jak poradzą sobie z mitologią tybetańską :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 2 października 2007, 12:02 
Szpieg jezuitów

Az sprawdzilem "czarna" serie, ale tam jest 8 stron o tantrze. Nie za duzo, ale jest.

Niestety, chociaz Mitologia RP jest wydana ladnie, nie jest to publikacja naukowa (brak chciazby bibliografii). Tak wiec za wiele sie nie spodziewajcie. Ot, fajnie poczytac, kiedy nie ma sie sily przebijac przez rekonstrukcje imienia jaiegos bostwa przez 5 stron :D

A tak swoja droga - nie ma co, milutkie sa te religie. W sumie to jakos nie zaluje, ze upadly jako rzadzace religie. O ile swiadoma ofiara u Celtow jest dla mnie w miare ok, to masowa rzez jencow u Aztekow usprawiedliwiala w jakims sensie wycinke przez Corteza (pomijajac jego prawdziwe motywy :wink: ). Idac dalej - klasowe spoleczenstwo u Hindusow... wszystkie religie "rzadzace" ssa.

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]