Międzynarodowa Federacja Pogańska

Forum PFI PL
Teraz jest piątek, 14 sierpnia 2026, 10:44

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Neopogaństwo w Polsce - konferencja, Kraków
PostNapisane: wtorek, 19 lutego 2008, 01:03 
Rozmowny

Może ktoś będzie zainteresowany:

Cytuj:
Serdecznie zapraszamy wszystkich naukowców, którzy zajmują się środowiskami nawiązującymi do słowiańskiej wiary i kultury przedchrześcijańskiej dawnych Polaków, a także tych, którzy badają niesłowiańskie grupy neopogańskie.

Przewidujemy trzy główne panele tematyczne

a) polskie neopogaństwo przed rokiem 1989,
b) polskie neopogaństwo po 1989r.,
c) niesłowiańskie grupy neopogańskie na ziemiach polskich.

więcej tutaj:
http://www.inp.uj.edu.pl/index/konferencja___kusmierek

Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 lutego 2008, 15:39 
Arcyrozmowny

to ja dorzucę plakat:
http://img82.imageshack.us/img82/7158/neopoganstwohz9.jpg
Z tego co wiem, to ma mieć na tej konferencji sporo Scot Simpson, bo pośrednio do niego dostałam zaproszenie- a więc na pewno polskie rodzimowierstwo- pytanie czy coś w innych klimatach się znajdzie. Sama miałam coś na nią przygotować, ale jak to zwykle bywa jest tysiąc innych rzeczy do roboty. Tak czy siak zapowiada się ciekawie.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 lutego 2008, 16:51 
Kapłanka Hathor

Byc może się spotkamy... właśnie nad tym pracuję :)

Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 lutego 2008, 20:33 
Arcyrozmowny

Fajnie byłoby się spotkać :) Tylko właśnie jeśli chodzi o mnie to leń ze mnie straszny i się pewnie nie zbiorę. Bo zostałam poproszona żeby coś przygotować ze względu na magisterkę, którą piszę, ale na razie kiepsko mi idzie pisanie :D :oops: więc pewnie nici z tego będą. Bo z tego co wyczytałam (chyba, że czegoś nie zczaiłam co też jest możliwe) to konferencja właściwie tylko dla referujących coś. Jeśli tak nie jest to wyprowadźcie mnie z błędu proszę :)

Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 lutego 2008, 23:27 
Kapłanka Hathor

Cytuj:
tego co wyczytałam (chyba, że czegoś nie zczaiłam co też jest możliwe) to konferencja właściwie tylko dla referujących coś. Jeśli tak nie jest to wyprowadźcie mnie z błędu proszę

Oficjalnie dowiedziałam się, że:
Cytuj:
W ciągu dwóch dni konferencji przewidujemy trzy główne panele tematyczne(...)a także dyskusje otwarte m.in. na temat pozycji kobiet w polskich środowiskach neopogańskich czy roli mistycyzmu i magii w poganizmie w Polsce.
Konferencja ma być okazją do podzielenia się wynikami badań, jak i integracji naukowców zajmujących się tematyką polskiego rodzimowierstwa. A zagadnienie jest bardzo szerokie – od korzeni i inspiracji (artystycznych, literackich, filozoficzno-politycznych) aż po najnowsze zjawiska we współczesnych środowiskach neopogańskich. Planowane jest też wzbogacenie zakresu tematycznego o zagadnienia związane z grupami o rodowodzie innym niż słowiański.
i rzeczywiście miejsc dla publiczności / gości przewidziano niewiele, jednak jeśli zjawi się nas trochę, to może znajdzie się i większa sala :) Poza tym zawsze jest opcja zorganizowania równolegle "konferencji nieoficjalnej" :wink:

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 23 marca 2008, 21:22 
Kapłanka Hathor

Zarówno konferencję, jak i nieformalne spotkania uważam za bardzo udane :). Trzeba będzie to powtarzać :wink: Jeszcze raz chcę Ci podziękować Keiro za zamieszczenie tej informacji, okazała się bardzo przydatna.
Organizatorzy konferencji myślą już o powtórce (uwzględniając większą salę, by mogły przyjść osoby z zewnątrz), po prostu nie spodziewali się, że będzie tak duże zainteresowanie tematem. Bardzo prawdopodobne jest także, że będziemy dalej współpracować i podtrzymywać nawiązane kontakty. Referaty z konferencji zostaną prawdopodobnie wydane. Jeśli tak będzie dam znać.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 marca 2008, 10:53 
Arcyrozmowny

Z naszej strony też nam było bardzo miło poznać Was oboje:) Odezwijcie się koniecznie jeśli będziecie jeszcze kiedyś w Krakowie. Przynajmniej kilka osób żałuje, że nie mogło przyjść na to spotkanie :D

Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 marca 2008, 21:46 
Kapłanka Hathor

Bywamy w Krakowie, więc na pewno będzie okazja do spotkań. Być może udało by się zorganizować spotkanie z jakimś programem :)

Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 marca 2008, 21:58 
Jak wypadły wystąpienia? Czy któraś z osób, która była, mogłaby streścić i opowiedzieć o wrażeniach?

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 29 marca 2008, 16:37 
Kapłanka Hathor

Na konferencji obecni byli przedstawiciele instytutów kulturo- i religioznawstwa, politologii czy filologii z różnych uniwersytetów, także przedstawiciele organizacji rodzimowierczych: Rodzimej Wiary, Stowarzyszenia na rzecz Tradycji i Kultury "Niklot", Wydawnictwa Toporzeł i Instytutu Prawii, Klanu Ausran.
Wygłoszone były referaty m.in.:
dr hab. Leonard Pełka: „Trentowski jako prekursor neopogaństwa w Polsce.”
mgr Miłosz Papla: „Idee słowianofilskie i mesjanistyczne wśród polskich organizacji politycznych w czasie drugiej wojny światowej.”
mgr Agnieszka Gajda: „Pogańska Słowiańszczyzna w literaturze polskiej.”
dr hab. Zbigniew Pasek, prof. AGH: „Neopogaństwo w Polsce a nowe ruchy religijne.”
dr Maciej Strutyński: „Wizja życia politycznego współczesnych środowisk neopogańskich.”
dr Tomasz Szczepański: „Rodzimowierstwo polskie a życie publiczne po 1989r.”
mgr Grzegorz Antosik: „Obraz neopogaństwa słowiańskiego na początku XXI wieku na łamach polskiej prasy.”
mgr Mariusz Filip: „Rodzimowierstwo jako przedmiot opisu etnograficznego. Sytuacja „pierwszego kontaktu” z Zakonem Zadrugi „Północny Wilk.”
mgr Scott Simpson: „Struktura rytuałów picia u polskich neopogan.”
mgr Anna Zaczkowska: „Neopogaństwo rosyjskie. Poszukiwanie tożsamości w postkomunistycznej Rosji.”
dr Stanisław Potrzebowski: „Aryowedyjska cywilizacja Indoeuropy.” ”New Age versus judochrystianizm.”
dr Zdzisław Słowiński: „Neopogaństwo polskie w świetle systemowej teorii kultury.”
mgr Alicja Barcikowska: „Fenomen współczesnego pogaństwa - między nieświadomością a świadomością.”
Prof. dr hab. Ryszard Danka: „Dzieje Ausran od roku 1954.”
dr hab. Krzysztof Witczak: „Pieśni kultowe klanu Ausran.”
dr Dorota Ziętek: Indianiści
Prof. dr hab. Krzysztof Biliński: „Refleksje o podstawach programowych ruchów neopogańskich.”
Na ostatnich referatach nie byłam.
Wrażenia miałam bardzo pozytywne, poza tym wiele wskazuje na to, że nie było to jednorazowe spotkanie, ale początek współpracy.

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]