Międzynarodowa Federacja Pogańska

Forum PFI PL
Teraz jest środa, 27 maja 2026, 20:33

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 98 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Recydywa pogaństwa - Jan Maria Jackowski
PostNapisane: piątek, 28 sierpnia 2009, 20:30 
Arcyrozmowny

http://www.naszdziennik.pl/index.php?da ... 5.txt#pocz

im bardziej stacja telewizyjna, radiowa czy gazeta odwołuje się do swej "europejskości", "postępowości", "niezależności" czy "nowoczesności", tym szerzej otwiera podwoje recydywie pogaństwa.

I już właściwie nie dziwi, że astronauci noszą amulety, które mają przynieść szczęście i chronić przed złymi duchami, przywódcy wielkich państw korzystają z "przepowiedni" szamanów, a profesorowie renomowanych uczelni z wypiekami czytają komputerowe horoskopy. Im większy rozwój nauki i techniki, tym bardziej współczesny człowiek, nieposiadający głębokiej wiary i ugruntowanej wiedzy religijnej, w sposób naiwny szuka w gusłach i przesądach sensu życia, rozwiązania swoich problemów i niepokojów egzystencjalnych.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 sierpnia 2009, 21:01 
Nadmilczek wprawiony

Czy to jest strona katolicka?
Fakt, zgadzam się z ostatnim zdaniem, że odrastają korzenie starego pogaństwa, ale sądzę, że jest to raczej w innej formie, odnowionej, przecież nie zabijamy ludzi na ofiary, nie jemy mózgu zmarłego wujka,aby być tak mądrym jak on. Gdyby nie poganie, to chrześcijanie mieszkający w Polsce nie mieliby żadnych podwalin kraju, nie od zawsze nasz kraj jest krajem katolickim...
naszdziennik.pl napisał(a):
Różnego rodzaju horoskopy, kabały, tarot, magia, chiromancja, astrologia, wróżbiarstwo, nekromancja, wirujące stoliczki, magiczne kule, seanse spirytystyczne czy okultyzm - czyli religia szatana

Najchętniej to by nas chyba na stosie spalili, nie wiem co mamy wspólnego z szatanem... Na początku artykułu przedstawiona jest historia uciśnionego katolika, a w poincie to nas dyskryminują. W każdym razie ja to tak odbieram... Na pewno jakaś część osób z naszego forum zajmuje się chociażby tarotem, czy to juz znaczy, ze mają jakieś konszachty z szatanem? No ludzie, w jakim my wieku zyjemy? ^^

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 sierpnia 2009, 21:03 
Nie ma co bić piany, to Nasz Dziennik, gazeta o. Rydzyka...

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 sierpnia 2009, 21:07 
Stormborn

Niestety wszelki dialog z katolikami wygląda zawsze tak samo. Katolicy wysuwają argument: "to jest niezgodne z doktryną chrześcijaństwa".... i człowiek czeka i czeka na jakiś ciąg dalszy. A tu niespodzianka - okazuje się, że to wszystko. Ich zdaniem to stwierdzenie to kończy dowód. :shock:

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 sierpnia 2009, 21:36 
Nadmilczek wprawiony

Chimaira napisał(a):
Nie ma co bić piany, to Nasz Dziennik, gazeta o. Rydzyka...

A o tym to nie wiedziałam (jakoś mnie nie interesuje działalność Rydzyka :P), więc wszystko jasne ;)

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 sierpnia 2009, 21:40 
Arcyrozmowny

filifionka napisał(a):
Czy to jest strona katolicka?

ND nawet ultrakatolicki. Wahałem się czy link bardziej nie pasuje do działu "Co mnie ostatnio rozbawiło" bo faktycznie trochę mnie rozbawił. Jednak artykuł pisany jest całkiem serio i odzwierciedla poglądy drugiej strony.

Ostatnio edytowano piątek, 28 sierpnia 2009, 22:17 przez ppp, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 sierpnia 2009, 22:14 
Lucky napisał(a):
Niestety wszelki dialog z katolikami wygląda zawsze tak samo. Katolicy wysuwają argument: "to jest niezgodne z doktryną chrześcijaństwa".... i człowiek czeka i czeka na jakiś ciąg dalszy. A tu niespodzianka - okazuje się, że to wszystko. Ich zdaniem to stwierdzenie to kończy dowód. :shock:

Ale mnie to zupełnie nie dziwi. Jeśli chrześcijanie prawdziwie wierzą w swoja religię, nie mogą przyjmować za prawdziwe innych poglądów. To, ze my patrzymy na to z innej perspektywy, to już zupełnie inna sprawa.
Na zdrowy rozum, jeśli przyjmuje się założenie, ze istnieje tylko jeden bóg, to nie ma miejsca na innych bogów.

Mnie nie niepokoi takie stanowisko. Niepokoi mnie, co najwyżej, jeśli elementy dokryny jednej religii przedostaja sie do systemu prawnego, wpływają na sposób zorganizowania przestrzeni publicznej. Ale to jest zupełnie co innego.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 29 sierpnia 2009, 00:56 
Nadmilczek wprawiony

ppp napisał(a):
Wahałem się czy link bardziej nie pasuje do działu "Co mnie ostatnio rozbawiło"

Dokładnie o tym samym pomyślałam ;)
rawimir napisał(a):
Ale mnie to zupełnie nie dziwi. Jeśli chrześcijanie prawdziwie wierzą w swoja religię, nie mogą przyjmować za prawdziwe innych poglądów. To, ze my patrzymy na to z innej perspektywy, to już zupełnie inna sprawa.

Moim zdaniem tu nie chodzi o przyjmowanie za prawdziwe innych doktryn, ale o doinformowanie się i przede wszystkim tolerancję... Przecież nie jesteśmy wyznawcami szatana, za jakich nas uważają. Ale co poradzić, Bóg chrześcijan jest baaaardzo zazdrosny.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 29 sierpnia 2009, 17:53 
Rozmowny

filifionka napisał(a):
Przecież nie jesteśmy wyznawcami szatana, za jakich nas uważają. Ale co poradzić, Bóg chrześcijan jest baaaardzo zazdrosny.

Nie jesteśmy świadomie wyznawcami Szatana, ale z punktu widzenia katolicyzmu za magią i wróżbiarstwem stoi Szatan i ma nad nami kontrolę czy w to wierzymy czy nie.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 31 sierpnia 2009, 00:19 
Adwokat diabła

Hello,

rawimir napisał(a):
Jeśli chrześcijanie prawdziwie wierzą w swoja religię, nie mogą przyjmować za prawdziwe innych poglądów. To, ze my patrzymy na to z innej perspektywy, to już zupełnie inna sprawa.

Na zdrowy rozum, jeśli przyjmuje się założenie, ze istnieje tylko jeden bóg, to nie ma miejsca na innych bogów.

Mnie nie niepokoi takie stanowisko.

Mnie niepokoi za to co innego.

Problemem nie jest monoteizm, ale koncepcja diabła definiowanego jako "inny". "Inny, postępujący nie tak jak my" równa się "przeciwnik, wróg". Z tego wynika zinstytucjonalizowany i uświęcony lęk przed innym, a czasem również agresja wobec innych. "Kto nie jest z nami, jest przeciwko nam", a co gorsza "najwyższy autorytet jest z nami, więc wszelkie chwyty dozwolone". Tolerancja wobec innych jest natomiast z założenia wykluczona.

Ponadto podejście "tylko my mamy rację, a wszyscy inni są zmanipulowani przez uosobienie Zła lub wręcz są z nim w zmowie" stanowi świetny pretekst do podjudzania tłumów do niszczenia własnych przeciwników politycznych przez charyzmatycznych oportunistów.

Pozdrawiam,
_3Jane

Everything under the gun.
- Sisters of Mercy, "Under the Gun"

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 31 sierpnia 2009, 00:46 
Dokładnie tak a ,,dobry" katolik jeśli ma jakieś wątpliwości powinien uznać to za podszept szatana i natychmiast się wyspowiadać(nawet jeśli te wątpliwości są logiczne i uzasadnione). Według tej doktryny grzechem jest krytyka każdego księdza( jaki by nie był bo to i tak jest ,,nadczłowiek") czy nawet czytanie tekstów niezgodnych z doktryną katolicką czyli poprostu poznawanie innych sposobów myślenia(nie mówiąc o ich uznawaniu).

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 31 sierpnia 2009, 00:52 
Stormborn

Tutaj chodzi o koegzystencję różnych religii. O to, że katolicyzm z założenia nie toleruje innych wyznań nieodmiennie wiążąc ich symbolikę z szatanem w katolickim rozumieniu tego pojęcia, czyli z uosobieniem zła. Zatem pogaństwo w kontaktach z katolicyzmem stoi na pozycji partnera programowo zwalczanego, któremu ewentualnie można pomóc nawracając go na właściwą i jedynie słuszną ścieżkę.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 31 sierpnia 2009, 09:48 
3Jane napisał(a):
Problemem nie jest monoteizm, ale koncepcja diabła definiowanego jako "inny". "Inny, postępujący nie tak jak my" równa się "przeciwnik, wróg". Z tego wynika zinstytucjonalizowany i uświęcony lęk przed innym, a czasem również agresja wobec innych. "Kto nie jest z nami, jest przeciwko nam", a co gorsza "najwyższy autorytet jest z nami, więc wszelkie chwyty dozwolone". Tolerancja wobec innych jest natomiast z założenia wykluczona.

Ponadto podejście "tylko my mamy rację, a wszyscy inni są zmanipulowani przez uosobienie Zła lub wręcz są z nim w zmowie" stanowi świetny pretekst do podjudzania tłumów do niszczenia własnych przeciwników politycznych przez charyzmatycznych oportunistów.
_3Jane

No ale, jaki mamy realnie wpływ, na to w co wierzą chrześcijanie? To, ze ich doktryna wyklucza nasze sposoby widzenia świata, to jasne. I raczej tego nie zmienimy.

Jedyne co możemy robić, to domagać sie w praktyce tolerancji dla odmiennych poglądów i postaw. Ale nie na gruncie dogmatów religii chrześcijańskich, tylko na gruncie świeckiego prawa.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 31 sierpnia 2009, 10:42 
Zwykły Uoś

rotfl
A mnie to bawi i zauważyłem, że ilekroć jakiś kościelny beton, czy inny przywódca katolickiej sekty, mówi, że jakiś trend go niepokoi to ja się z tego cieszę :)

Cytuj:
Żerując na ludzkiej łatwowierności i pragnieniu poznania przyszłości, dechrystianizuje się cywilizację, tworząc nową mitologię ludzkości "wyzwolonej" od Boga, ale zniewolonej przez gusła i szamanów.

Zniewolonej przez szamanów? To naprawdę niezła wizja i nie powiem, żeby mi zupełnie nie odpowiadała :lol:
A tak swoją drogą to jestem ciekaw czemu się autorka tak przypięła do szamanów akurat (w tekście aż 3 razy występuje), zawsze mi się wydawało, że to raczej niszowa profesja w Polsce ;)

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 31 sierpnia 2009, 12:43 
Nadmilczek wprawiony

Hakken napisał(a):
A tak swoją drogą to jestem ciekaw czemu się autorka tak przypięła do szamanów akurat (w tekście aż 3 razy występuje), zawsze mi się wydawało, że to raczej niszowa profesja w Polsce ;)

Tak się przyczepił do szamanów, bo jak sądzę, używa określeń których nie zna dokładnego znaczenia. Szaman - uga buga - opętanie przez niedobrego człowieka. Właśnie tak "kościelni" postrzegają szamanów, oczywiście nie wszyscy, ale większość. To, co im nieznane postrzegają za zło.
PS. To autor, nie autorka, chyba, że pan Jan coś ze sobą majstrował :P

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 31 sierpnia 2009, 12:57 
Zwykły Uoś

filifionka napisał(a):
PS. To autor, nie autorka, chyba, że pan Jan coś ze sobą majstrował :P

Jakoś przeoczyłem tego "Jana" z przodu, ale tak się właśnie kończy nadawanie chłopcom żeńskich imion ;)

A co do szamanów i chrześcijan to nie sądzę by akurat kościelni byli w tej sprawie ignorantami, wszak od bardzo dawna traktują ich jako swoich głównych wrogów i to zarówno w europie (prześladowania saami) jak i w dawnych koloniach. Tak więc nie można powiedzieć, by w tym wypadku nieznane postrzegali jako zło, tym razem postrzegają jako zło coś zupełnie znanego. I co więcej ze swojego punktu widzenia mają w pełni rację ;)

Oczywiście ten pan jest tylko katolickim publicystą i, co więcej, raczej nie należy do katolickiej inteligencji, więc w jego wypadku może być tak jak mówisz. Tak czy inaczej poczułem się mile połechtany tym artykułem :)

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 31 sierpnia 2009, 17:50 
Stormborn

A widzieliście promowane ostatnio nawrócenia z innych wierzeń?

http://www.youtube.com/watch?v=ceWeNFNv4dI&feature=player_embedded

A to widziałem najpierw na polskim portalu, a wczoraj na Discovery World:

http://www.youtube.com/watch?v=vhskBMpKa4I&feature=player_embedded

Szkoda, że reklama między visirem a odtwarzaczem mp4 nie wspomina o tolerancji, homofobii, in-vitro itp...

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 września 2009, 11:43 
Zwykły Uoś

film nr 1.

Czyż nie zabawne jest to, że na tylu przechrztów tylko trzech było tak naprawdę innowiercami (cesarz Konstantyn, nigeryjski duchowny i indyjski działacz społeczny)? Reszta to "nawróceni" z innych odłamów judeochrześcijańskich a głównie z innych odmian chrześcijaństwa. I czym tu się chwalić? :)

film nr 2.

A czego się Lucky spodziewałeś? przecież to reklama. Czy reklamując samochód mówisz że spalana benzyna jest niebezpieczna dla środowiska naturalnego? :)

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 września 2009, 15:18 
Adwokat diabła

Hello,

rawimir napisał(a):
No ale, jaki mamy realnie wpływ, na to w co wierzą chrześcijanie?

Ale ja myślałam, że rozmawiamy o tym, co nas niepokoi, a nie na co mamy wpływ. Czasem są rzeczy na które wpływu nie mamy, ale i tak warto o nich rozmawiać, bo mamy wpływ na SWOJE zachowanie w zetknięciu z tymi zjawiskami.

Na przykład: niepokoi globalne ocieplenie i nadchodzące zmiany pogodowe. Dowiaduję się zatem więcej o zjawisku. Następnie dzięki temu mogę próbować oszacować, gdzie nie warto się osiedlać.

Pozdrawiam,
_3Jane

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 września 2009, 15:26 
Zwykły Uoś

3Jane napisał(a):
Na przykład: niepokoi globalne ocieplenie i nadchodzące zmiany pogodowe. Dowiaduję się zatem więcej o zjawisku. Następnie dzięki temu mogę próbować oszacować, gdzie nie warto się osiedlać.

Idąc tym tropem powiem Ci, że skoro niepokoi Cię chrześcijaństwo to napewno nie warto się osiedlać w Polsce ;)
(przepraszam, jakiś taki psotny mam dziś nastrój ;) )

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 września 2009, 15:29 
Stormborn

3Jane - jaki masz pomysł? Wiadomo o co chodzi, tylko brak pomysłu na remedium. :)

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 września 2009, 15:43 
3Jane napisał(a):
Ale ja myślałam, że rozmawiamy o tym, co nas niepokoi, a nie na co mamy wpływ. Czasem są rzeczy na które wpływu nie mamy, ale i tak warto o nich rozmawiać, bo mamy wpływ na SWOJE zachowanie w zetknięciu z tymi zjawiskami.

Temat rozmowy nie został określony :).

Natomiast, co do mnie, to uważam, że przejmowanie się sprawami, na które nie mam wpływu, prowadzi do frustracji a i tak niczego nie zmienia.

Co do chrześcijaństwa, to jako, że chrześcijanami nie jesteśmy, nie możemy kompetentnie się wypowiadać o ich doktrynie.
Możemy co najwyżej wypowaidać się z naszego punktu widzenia. Ale w takim razie, nasze sądy, co do zasady niczym nie róznią sie od poglądów wyrażonych w cytowanym artykule.

To, że ten, czy ów chrzescijanin uważa nas za wyznawców szatana jest nawet logiczne i z punktu widzenia koherencyjnej definicji prawdy, nawet prawdziwe.

To, że ja uważam chrześcijanina za wyznawcę boga-uzurpatora, ograniczonego w swojej percepcji świata, jest równie logiczne i prawdziwe (także na gruncie koherencyjnej definicji prawdy).

Rzecz w tym, że nasze wizje świata opierają się na odmiennych założeniach, zatem konsekwencje są odmienne.

Praktyczny problem sprowadza się do tego, jakie reguły współżycia mamy ustanowić, żeby się na wzajem nie pozabijać.

Wiec jeśli KK mówi, że nie może być wolności religijnej dla wszystkich religii, to moim zdaniem, nalezy protestować. Natomiast jeśli KK uznaje wyznawców innych religii za co najmniej błądzących, a nawet za wyznawców szatana, to na gruncie ich założeń i mitologii mogą tak stwierdzić.

Oczywiście, mam świadomość, ze czasem granica pomiędzy jednym twierdzeniem a drugim jest nieostra, że z faktu uznania kogoś za wyznawcę szatana i nakazu walki z tym, co na gruncie mitologii chrześcijańskiej reprezentuje szatan, może dojść do ograniczenia wolności wyznania. Jednak mimo wszystko rozróżniam te dwie konstatacje.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 września 2009, 18:06 
Arcyrozmowny

Jako do całkiem niedawna chrześcijanin przynajmniej z założenia ja się wypowiem.
Wg doktryny KK wcale nie byłoby tak, że czcimy Szatana. Z ich punktu widzenia Szatan nas odciągnął od 'prawdziwej wiary' i w większości jesteśmy jego ofiarami, nie wyznawcami. Oczywiście wśród kleru panują różne opinie i wielu mówi, że czcimy Księcia ciemności i, przepraszam za wyrażenie i plagiat, podnosimy czarnemu kotu ogon by całować go w jego Sztańską... pupkę.
Ja samego Boga( z dużej bo to jego imię) chrześcijan nie uważam za uzurpatora. To jego wyznawcy zakosztowawszy we władzy jaką dają rządy dusz uczynili go takim, by swobodnie dowodzić swymi owieczkami o stalowych rogach i żelaznych zębach.

I podzielam zdanie Rawimira. Wolność wyznania- przede wszystkim.

Can you hear them call, can you hear them sing?" Damh, the Bard

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 września 2009, 19:53 
Szpieg jezuitów

To i ja sie wypowiem - jako absolwent katolickiej szkoly i fascynat teologii chrzescijanskiej :)

Cytuj:
Wg doktryny KK wcale nie byłoby tak, że czcimy Szatana. Z ich punktu widzenia Szatan nas odciągnął od 'prawdziwej wiary' i w większości jesteśmy jego ofiarami, nie wyznawcami.

I tak i nie. Owszem, jestesmy jego ofiarami, ale poniewaz istnieje tylko jeden prawdziwy Bog to wiara w innych bogow (bozkow) jest balwochwalstwem. Mozna sie spierac czy to juz czczenie Szatana czy tylko bladzenie, ale doktryna katolicka sklania sie ku pogladowi, ze pod tymi bozkami kryje sie Szatan - wszak on jest panem tego krolestwa, a wiec czczac to krolestwo (a nie krolestwo Ojca) czcimy Szatana.

Cytuj:
Ja samego Boga( z dużej bo to jego imię)
- to nie jest jego imie. A pisze sie z duzej, bo tak sie przyjelo z szacunku - skoro KrK uznaje, ze tylko on jest bogiem, to slowo Bog traktuje sie jak "ty" w liscie.

Cytuj:
Ja samego Boga( z dużej bo to jego imię) chrześcijan nie uważam za uzurpatora. To jego wyznawcy zakosztowawszy we władzy jaką dają rządy dusz uczynili go takim, by swobodnie dowodzić swymi owieczkami o stalowych rogach i żelaznych zębach.

Co na to Biblia?

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 września 2009, 20:17 
Hajdamaka napisał(a):
Cytuj:
Ja samego Boga( z dużej bo to jego imię)
- to nie jest jego imie. A pisze sie z duzej, bo tak sie przyjelo z szacunku - skoro KrK uznaje, ze tylko on jest bogiem, to slowo Bog traktuje sie jak "ty" w liscie.

Tak samo bylo z Allahem. Wiekszosc ludzi mysli ze Allah to imie a tu sie okazuje ze to po prostu slowo takie samo jak 'bog'. Tak jak kiedys bylo wielu bogow i bogin tak samo bylo wielu allahow i allahin. Jak sie wybralo jednego z nich to inni poszli w odstawke a ten jeden stal sie jedynym bogiem czy allahem przez duze 'B' i 'A'.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 września 2009, 21:09 
Adwokat diabła

Hello,

Hakken napisał(a):
Idąc tym tropem powiem Ci, że skoro niepokoi Cię chrześcijaństwo to napewno nie warto się osiedlać w Polsce ;)
(przepraszam, jakiś taki psotny mam dziś nastrój ;) )

Nie ma za co przepraszać, bo tok rozumowania jest słuszny. Doszłam do tego samego wniosku i wyjechałam z Polski. Czułam się zagrożona (nie tylko z powodu wyznania odmiennego niż jedyne właściwe) i nie miałam lepszego pomysłu na rozwiązanie problemu.

agni napisał(a):
Tak samo bylo z Allahem.

Wracając do głównego tematu forum, przypomina mi się Dryghtyn. :)

Aha, prosiłabym nie mylić chrześcijan z katolikami. Chrześcijaństwo jest bardzo zróżnicowane i zawiera w swoich szeregach prawie-agnostyków, mistyków, ludzi praktykujących ekstazę, sekty i inne. Są chrześcijanie mówiący o Jezusie-Matce, jest nawet chrześcijańskie czarownictwo, christowicca i inne takie.

Pozdrawiam,
_3Jane

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 września 2009, 21:23 
Szpieg jezuitów

Cytuj:
Aha, prosiłabym nie mylić chrześcijan z katolikami. Chrześcijaństwo jest bardzo zróżnicowane

Jesli pijesz do mnie ;) (wlasnie, wroc na chwile do Polski i pogramy przy wodce w starego Laka) to wiem o tym, ale ja naprawde interesuje sie teologia chrzescijanska - w tym gnostycyzmu chrzescijanskiego, odlamow protestantyzmu itd. ;)

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 września 2009, 22:18 
Niestety katolicy z założenie nie mają obowiązek zwalczania ,,zła" poprzez nawracanie (dawniej mieczem dzis słowem) wszystkich tych którzy myślą inaczej niż oni...idąc tym tropem wielu chrześcijan uważa że istnienie innych wyznań, zwłaszcza pogańskich jest obrazą dla boga i grzechem zgorszenia bo przecież nawet jeśli pozostałby tylko jeden Poganin na świecie to jego styl życia może spodobać się innym i mogą oni odejść od katolicyzmu. Niestety to polityka ciągłej ekspansii i są marne szanse że ona się zakończy ( już nawet myślą o tym czy powinno się chrystianizować ewentualnych kosmitów :twisted: )

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 września 2009, 22:24 
Nadmilczek wprawiony

3Jane napisał(a):
Czułam się zagrożona (nie tylko z powodu wyznania odmiennego niż jedyne właściwe)

To jest jakieś właściwe? Kto to określa?

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 września 2009, 22:31 
Szpieg jezuitów

Cytuj:
To jest jakieś właściwe? Kto to określa?

W tym wypadku (;)) Sługa sług Bożych (papież), sobór powszechny, dykasteria kurii rzymskiej (szczegolnie Kongregacja Nauki Wiary, dawna Swieta Inkwizycja).

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 98 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]