Międzynarodowa Federacja Pogańska

Forum PFI PL
Teraz jest poniedziałek, 27 lipca 2026, 13:04

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Pełnia księżyca
PostNapisane: wtorek, 12 lutego 2008, 15:04 
A propos najbliżej pełni 21 bąddź 22 lutego. No właśnie.
Przygotowałem sobie kalendarz na 2008 r. Zaznaczyłem w nim wszystkie nowie i pełnie. Posłużyłem się do tego moim ulubionym programem astrologicznym - Astrolog 5.40. Wg tego programu najbliższa pełnia w Polsce wypada 21 lutego (czwartek) o 4:29 czasu miejscowego. Tak sobie odnotowałem w moim kalendarzu. kilka dni temu w rozmowie usłyszałem, że pełnia jest 22 w piątek. Spojrzałem w kalendarz – nie 21 w czwartek. Sprawdziłem, czy nie pomyliłem się ustalając pełnię w moim programie. Nie, wszystko się zgadza. Wrzuciłem więc w google hasło „fazy księżyca”. I rzeczywiście programiki do pokazywania faz księzyca wskazują na 22 ale szukałem dalej, bo zaciekawiła mnie ta rozbieżność. Czyżby tylko mój Astrolog 5.40 się mylił? Znalazłem np. coś takiego: http://ptma-chorzow.astronomia.pl/ksiez ... normal.htm tu pełnia wypada 22 lutego czyli w piątek ale tu http://www.astro.uni.torun.pl/~kb/Efeme ... 003-30.htm pełnia wypada 21 lutego w czwartek o 4:33. Ta druga strona podaje czas zblizony do pragramu astrologicznego, którym się posłużyłem. Zapytałem znajomego adepta astronomii, czy zna wyjasnienie. Nie znał ale powiedział mi, że w lutym będzie zaćmienie księżyca. Znów google poszły w ruch. W wikipedii pod hasłem „zaćmienie księzyca” http://pl.wikipedia.org/wiki/Za%C4%87mi ... 9%C5%BCyca znalazłem datę zaćmienia. 21 lutego w godzinach od 4 do 4:51 ze szczytem o godzinie 4:26. Znów czas jest zbliżony do tego podanego przez program astrologiczny (Czas podany w wikipedii jest czasem UTC (Greenich) a w celu uzyskania czasu polskiego (CET) trzeba dodać jedną godzinę)
Czyli nie dość, że pełnia wypada 21 lutego w czwartek a nie 22 lutego w piątek to jeszcze księżyca wcale nie będzie widać, bo będzie zaćmienie.

Zastanawiają mnie dwie kwestie z tym związane.
Pierwsza techniczna. Skąd się bierze ta rozbieżność. Ponieważ słońce, ziemia i księżyc nieustannie zmieniają położenie w przestrzeni, zatem pomyślałem sobie, że być może gdzieś na ziemi pełnia wypada 22 a u nas 21 i stąd ta rozbieżność. Ale okazało się, że owszem jest różnica w datach ale pomiędzy 20 a 21 lutego. 22 jest już po pełni na całym globie. Czy ktoś może zna odpowiedź na to pytanie?

Druga kwestia to znaczenie pełni z zaćmieniem księżyca dla magii i rytuałów związanych z pelnią np. rytuału ściągania księżyca?

Pierwsze pytanie jest natury technicznej, bo miłoby znać odpowiedź ale drugie pytanie jest ciekawsze, dlatego zdecydowałem założyć nowe forum o magii i umieścić ten wątek w tym miejscu.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 12 lutego 2008, 15:57 
Arcyrozmowny

Zupełnie, jakbyś mi to z ust wyjął! :) Ostatnio sama szukałam kalendarza księżycowego w internecie i znalazłam dokładnie to samo, co ty. Chyba tylko jedna strona podawała pełnię 22-giego. Chciałam znaleźć konkretną godzinę pełni, ale zamiast godziny znalazłam inną datę - 21 II 2008. Początkowo pomyślałam, że może jest w nocy z 21/22, ale potem spojrzałam na godzinę i był to wyraźnie dzień 21. Co mnie jeszcze bardziej "zakręciło" to fakt, że skoro strony zgadzają się co do dnia (w więkości), to każda z nich odznacza się indywidualnością co do godziny! I tu powstaje pytanie: komu wierzyć i w jaki sposób mam odnaleźć odpowiednią godzinę do rytuałów?

To jest coś ciekawego, co udało mi się znaleźć na temat rytuału w zaćmienie pełni ksieżyca... Niestety nie wiem, co to dokładnie jest, bo nie miałam czasu obejrzeć całości (obowiązki wzywają) ale było całkiem ciekawe...
http://www.youtube.com/watch?v=YjPFTA50h50

http://www.youtube.com/watch?v=VwrHapcD ... re=related

Niestety nadal nie uważam, żeby było to odpowiedzią na pytanie o znaczenie pełni z zaćmieniem dla magii i rytuałów, więc ze zniecierpliwieniem czekam na odpowiedź kogoś bardziej doświadczonego niż ja. ;)

Pozdrawiam,
Yuriko

"Many people hear voices when no-one is there. Some of them are called mad and are shut up in rooms where they stare at the walls all day. Others are called writers and they do pretty much the same thing" x.x ^^

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Pełnia księżyca
PostNapisane: środa, 13 lutego 2008, 01:43 
rawimir napisał(a):
Druga kwestia to znaczenie pełni z zaćmieniem księżyca dla magii i rytuałów związanych z pelnią np. rytuału ściągania księżyca?

Zacmienie nie moze zaistniec bez pelni ksiezyca. Tylko podaczas pelni ziemia jest w odpowiedniej pozycji zeby jej cien calkowicie zakryl ksiezyc. Podczas eklipsy mozna powiedziec, uzywajac terminologi rytualnej, ze pelny ksiezyc jest czasowo zawoalowany (temporarilly veiled). Mimo to jest on w pelni i zwiazane z tym energie, przyplywy i odplywy itp nie zmieniaja sie ze wzgledu na zacmienie. Mozna wiec je zignorowac albo w zaleznosci od tego jaka magie tego wieczoru chce sie uczynic mozna dopasowac rytual do tego zjawiska. O rytualach wiecej niestety powiedziec nie moge bo jestem zwiazana przysiega.

Yuriko - witaj i dzieki za tego linka na YouTube. Ogladalam go razem z Mikiem, moim mezem, tez Wicca i musze powiedziec ze dostarczyl nam niezlych emocji - od ubawienia po rozpacz. Prosze wszystkich na forum zeby nie mysleli ze tak wyglada wiccanski rytual, przynajmniej nie BTW. Niewiele mialo to wspolnego z naszymi rytualami. Przerazajace ze ktos moze sobie pomyslec ze tak wlasnie wyglada wicca. Jelsi cala wicca amerykanska jest taka jak na tym filmie to tlumaczy to jedna rzecz ktorej nie moglam zrozumiec. Kilka razy dane mi bylo wziac udzial w rytualach w ktorych uczestniczyli tez zaproszeni goscie z Ameryki. Po rytuale nie mogli oni dojsc do pozadku dziennego nad tym czego doswiadczyli i jaka energie jest mozliwa. Nawet rytualy ktore dla nas byly tylko 'w miare' oni oceniali jako 'mind blowing'.

Za to bardzo mi sie podobal filmik o wiccanskich poczynaniach zfilmowanych ukryta kamera. Wyswietlil sie na tej samej stronie. Polecam kazdemu.

PostNapisane: środa, 13 lutego 2008, 09:03 
Oczywiście wiem, że zaćmienie jest możliwe w czasie pełni a ściślej mówiąc opozycji słońca i księżyca, bo tym jest pełnia. W pewnym sensie jest zamiast pełni, bo jednak księżyc jest nieoświetlony tak jak podczas nowiu, tylko z innego powodu. Technicznie rzecz biorąc w czasie pełni słońce, ziemia i księżyc układają się w mniej lub bardziej spłaszczoną literę V, natomiast podczas zaćmienia (pełnego zaćmienia) te ciała leżą w jednej linii, co sprawia, że ziemia rzuca cień na księżyc.
Jednak w czasie zaćmienia słońce nie oświetla księżyca. Stąd moje pytanie.
Oczywiście nie oczekuję szczegółowej odpowiedzi na pytanie o rytuały. Raczej pytałem o magiczne znaczenie w sensie dość ogólnym :)

PostNapisane: środa, 13 lutego 2008, 13:56 
Adwokat diabła

Hello,

ja w sprawie tych rytuałów z podesłanych linków. Łatwo zauważyć, że oba zostały nakręcone przez Corellian, a przynajmniej im są przypisywane (pierwszy reklamuje stronę Witchschool bezpośrednio, drugi ma adres strony, która do Corellian się odnosi). Już samo to powinno wystarczyć, żeby do tych filmików podchodzić z poważnym sceptycyzmem.

Corellianie to są ci goście, którzy twierdzą, że pochodzą z rodzinnej tradycji mieszającej praktyki Irokezów ze szkockim tradycyjnym czarownictwem, gdy tymczasem są po prostu standardową współczesną mieszanką eklektyczną. Nauczają przez internet, pierwszy stopień jest za darmo, za drugi i trzeci trzeba płacić (!). Zresztą nie tylko inicjacje sprzedają - mają lub mieli też sklepiki z gotowymi zaklęciami i innymi tego typu rzeczami. Niedawno właściciel (bo to wszystko jest legalnie zarejestrowanym interesem, który ma właściciela!) rozgłaszał, że chce Witchschool sprzedać temu kto da więcej, ale o ile pamiętam zrezygnował.

Polecam całkiem porządną analizę tego co mają do zaoferowania Corellianie, napisaną przez osobę, która zapisała się tam, żeby sprawdzić co to za zwierz (i móc odpowiedzieć na pytania "czy polecałaby witchschool komuś zaczynającemu w Wicca"):

Cz. 1: http://community.livejournal.com/nonflu ... tml#cutid1
Cz. 2: http://community.livejournal.com/nonflu ... tml#cutid1
Cz. 3: http://community.livejournal.com/nonflu ... tml#cutid1

Podsumowanie za autorem (tłumaczenie moje):
Cytuj:
W tym eseju omówię część moich zastrzeżeń odnośnie WitchSchool dotyczących trzech głównych dziedzin:
1. problemy dotyczące historii tradycji i "kontroli jakości" obecnych członków,
2. pytania odnośnie jakości i ilości materiału używanego do szkolenia nowoinicjowanych,
3. zastrzeżenia dotyczące publicznej twarzy WitchSchool, zgodnie z tym jak prezentowana jest przez CEO (prezesa zarządu) WitchSchool, Eda Hubbarda, jego oświadczenia prasowe i jego Witch Wars Defense Manual (Podręcznik obrony podczas wojen czarownic).

Ponadto na amberandjet (z jakimkolwiek sceptycyzmem by się do nich nie odnosić) wielokrotnie ostrzegano przed właścicielem Witchschool jako znanym oszustem, który nie raz już wyciągał pieniądze od naiwnych.

Ja natomiast natrafiłam swego czasu na sieci na zeznanie byłego członka Corellian, który podczas prywatnej rozmowy z grupka założycielska usłyszał od niej stwierdzenie, że założono to wszystko dla zarobku. Oczywiście mogła to być fałszywka. Ale coś mi się nie wydaje.

W związku z czym podejrzenie że wszyscy amerykańscy Wiccanie (tym bardziej Tradycyjni, bo eklektyków chyba nie wpuszczacie do rytuałów?) wyglądają jak Corellianie uważałabym za co najmniej krzywdzące...

pp,
_3Jane

Everything under the gun.
- Sisters of Mercy, "Under the Gun"

PostNapisane: środa, 13 lutego 2008, 23:27 
Hej Rawimirze, wiem ze na temat astronomi i astrologii wiesz duzo wiecej niz ja, ten moj niby 'wyklad' byl raczej, jako wprowadzenie do dalszej wypowiedzi, skierowany do ludzi podobnych do mnie co to czesto 'nie wiedza co wiedza' na ten temat;-).

Piekna rzecza w Wicca jest to ze nie ma jednej reguly ktora wytyczy to jak masz czuc i postepowac. Jedni zwracaja uwage na swiatlo inni na energie, przyplywy i odplywy.

Jedni mogli by powiedziec ze ksiezyc zawsze jest w pelni tyle ze ta pelnia nie zawsze jest calkowicie oswietlona, ze nawet podczas nowiu druga strona ksiezyca jest oswietlona, a co za tym idzie tylko podczas calkowitego zacmienia ksiezyc nie jest oswietlony w ogole. Jest wiec ciemniejszy niz podczas nowiu. Do tego stwierdzenia mozna zaadoptowac rytual i magie.

Mozna zwracac uwage tylko na przyplywy i odplywy a te nie zmieniaja sie wiec mozna tez zignorowac eklipse.

Mozna potraktowac to tak jak poprzednio napisalam jako ksiezyc czasowo zawoalowany. Osobiscie najbardziej odpowiada mi ten scenariusz, zapewne poniewaz podchodze do zagadnienia jako astronomiczny laik. Oczywiscie 'wiem' ze pelnia trwa krotko ale 'czuje' ja inaczej. Dla mnie pelnia trwa tak dlugo jak dlugo ja widze nawet jesli jest to tylko zludzenie. W takim podejsciu mozna powiedziec ze zacmienie jest krotsze zaczyna sie podczas pelni i po tym jak sie skonczy pelnia nadal trwa. ksiezyc jest wiec w pelni i tylko tymczasowo przesloniety. Energie, przyplywy i odplywy sie nie zmienily wiec wszystko jest 'po staremu'.

Jest jeszcze sprawa tego kiedy odbywa sie rytual albo czyni magie. Jak mozna przeczytac w tekstach przetlumaczonych przez Enenne i 3Jane esbaty najlepiej urzadzac w czasie pelni. Nie znaczy to ze nie mozna ich robic tuz przed albo zaraz po pelni albo w kazdy inny dzien. Jelsi chcielibysmy byc bardzo dokladni to rytual pelni ksiezyca powinien byc odprawiony dokladnie w jej czasie co oznacza czasami srodek dnia w dzien powszedni. Jesli sie traktuje pelnie jako cos co trwa troche dluzej to juz latwiej znalesc czas na rytual. O ile mozna potraktowac tak pelnie nie wiem czy mozna tak potraktowac zacmienie. ('nie wiem' znaczy ze faktycznie nie wiem a nie ze nie mysle - nie chce zeby mnie ktos zle zrozumial i potem za slowka lapal). Jelsi mialo by ono w jakis sposob wplynac na magie i rytual to ta magia/rytual musialaby chyba byc odprawiona dokladnie w czas zacmienia.

3Jane napisał(a):
W związku z czym podejrzenie że wszyscy amerykańscy Wiccanie (tym bardziej Tradycyjni, bo eklektyków chyba nie wpuszczacie do rytuałów?) wyglądają jak Corellianie uważałabym za co najmniej krzywdzące...
_3Jane

Nie wiem czy to krytycyzm tego co napisalam czy tylko ogolna wypowiedz. Ja napisalam 'jelsi' a nie ze podejzewam - nie wiem czy to oznacza to samo czy nie. Nie jestem zbyt dyplomatyczna ani w swoich wypowiedziach ani w tym co mysle. A przy tym nie bylam w dobrym nastroju jak to pisalam. Osobiscie znam jedna wspaniala wiccanke z Ameryki i mam szczera nadzieje ze jest tak jak piszesz - nie wszyscy amerykanscy wiccanie sa jak corellianie.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 lutego 2008, 23:46 
Arcyrozmowny

Ok.... :oops: Mała, głupiutka Yuriko wykazała się definitywnym brakiem wiedzy, ale dzięki wam została wyprowadzona z błędu. :) Dziękuję! Zmusliliście mnie przy okazji do trochę głębszych poszukiwań. Naprawdę jest ze mnie jeszcze straszny laik i nic nie wiem, dlatego tym bardziej cenię sobie wszelkie uwagi.
Pozdrawiam,
Yuriko

Ps. Jak już mówiłam, filmików nie obejrzałam w całości, a teraz wiem, żeby lepiej wcale ich nie oglądać, bądź obejrzeć jako "coś czego nie wolno robić" ;) Okazuje się, że wciąż mam nikłą wiedzę na temat rytuałów i innych...

"Many people hear voices when no-one is there. Some of them are called mad and are shut up in rooms where they stare at the walls all day. Others are called writers and they do pretty much the same thing" x.x ^^

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]