Cytuj:
Ani ty ani ja nie studiowaliśmy teologii.
Owszem, ale przeszedlem dosc dobre szkolenie w szkole katolickiej, a pozniej sam sie zaczalem tym interesowac. Dzis moge smialo o sobie mysle jako o znawcy herezji (gdyz sila rzeczy to mnie najbardziej interesuje
).
Cytuj:
Dla mnie część treści tych pozycji była odkrywacza, bo do niedawna kompletnie nie interesowała mnie religia i okolice.
Czyli, wybacz, masz dosc slabe pojecie o temacie. To co prezentuja te filmiki to bardzo skrocona wersja wydarzen i przemian.
Cytuj:
Moim zdaniem jesteś nieprecyzyjny mówiąc o herezji, bo termin ten wymaga punktu odniesienia. Herezja względem kogo?
Pierwotnie wobec wiekszosc wiernych (czyli mowiac brutalnie wobec tych, ktorzy sie nad tym zastanawiali - Ojcow Kosciola, filozofow itd.) Pozniej wobec postanowien soborow i synodow oraz decyzji papiezy/patriarchow/teologow - np. w wyznaniach reformowanych (pierwsze co zrobil Kalwin po zdobyciu wladzy to poslanie na stosik swoich przeciwnikow doktrynalnych).
Cytuj:
Bo moim zdaniem chrześcijaństwo bazuje na religii żydowskiej i w zasadzie całe jest swoistą herezją w stosunku do niej, jako do tej z prawami do korzeni wszystkich odłamów.
Byly sekty judaizujace. Zreszta mysle, ze wielu Zydow wlasnie tak postrzega chrzescijanstwo - jak jedna wielka herezje. Tu masz racje.
Cytuj:
Przypominam, że biblijny bóg zwraca się do "Narodu Wybranego" i tylko do niego - resztę populacji Ziemi usilnie ignoruje.
Starotestamentowy jak najbardziej (miedzy innymi dlatego wiele sekt gnostyckich uznawalo go za demiurga, a nie za Boga). Nowotestamentowy rozszerza swoje przymierze (przynajmniej wg. wiekszosci wyznan chrzescijanskich).
Cytuj:
Piszesz o argumentach jakie stały za wyborem np. pism - masz rację, tylko że te zasady dotyczyły bardzo różnych uwarunkowań, w tym głównie politycznych.
W tym
rowniez politycznych. Ale rowniez patrzono pod katem spojnosci, ciaglosci, daty spisania.
Cytuj:
Osobiście nie uważam, że to jest właściwe w kontekście generalnego przesłania, jakie niesie religia chrześcijańska.
A jakie niesie przeslanie i dlaczego nie jest to wlasciwe w stosunku do wyboru pewnego kanonu? Przeciez to na nim opiera sie to przeslanie
Cytuj:
Zupełnie abstrahuję tutaj, że ten przekaz do mnie nie przemawia - po prostu nie czuję tego.
To zrozumiale, inaczej nie dyskutowalibysmy na tym forum