no to lecimy, po kolei
Cytuj:
czy waszym zdaniem duchy, demony są że tak powiem z tej samej substancji ?
Wszystko w jakis sposob jest z tej samej sybstancji, z pierwotnego źródła wszechrzeczy, z oceanu chaoru, z Ubo-Sathla, jakkolwiek by tego nienazwać. Ty, Ja, miłość, królik, IIWW, telewizor, Diana, sosna w Alpach, zawał serca, Xena wojownicza księzniczka. TOTALNIE WSZYSTKO.
Więc tak, to ta sama substancja wzbogacona o rozne inne elementy, co tworzy indywidualny byt.
Cytuj:
Czy zamieszkują nasz świat , czy zamieszkują inny świat a nasz jest tylko dla nich odskocznią ?
a to już zalezy od konkretnej istoty, bo to moze być i tak i tak.
Cytuj:
Wreszcie czy demony i dusze zamieszkują w tym samym świecie , czy np w innych światach ?
To tez zalezy od demonów, bo demonów ci u nas dostatek i moga jedne mieszkać tam gdzie dusze przodków, a inne gdzie indziej
[/quote]
W końcu czy dusza i demon to zasadniczo to samo , z tą małą różnicą że dusza jest chwilowo na stałe związana z ciałem ?
Cytuj:
Dusza i demon, a własciwie czym sie toto różni? jaka jest definicja duszy i demona? Dla mnie to zasadniczo róznicy nie ma, tylko nieco kosmetycznych.

Czy ten duch był odwieczny i czekał na odkrycie , czy też powstał za pomocą stwórczej mocy Walta Disneya?
Cytuj:
Nie wiem i zasadniczo "mi to lotto"

Bo teoria nie znmieni stanu faktycznego.
Raczej przychylam się do tej drugiej teorii, ale ani dowodów nie mam, ani mieć nie będę.
Cytuj:
Pytam czy waszym zdaniem Duch Człowieka ma moc stwórczą rozwiniętą do tego stopnia że sam może stworzyć innego ducha?
No jasne, ze moze, ksłysząłes kiedyś o magicznej praktyce robienia sztucznych elementali? O larwach "astralnych' i egregorach?
ale z MM to inaczej troche - po prostu wszytko co istnieje ma ducha, kazda idea, pomysł, kupa, wszytko - wiec i MM ma.
Więc jesli coś powstaje to ma ducha, a skąd sie ten duch bierze wyjaśnilem pietro wyzej
Poszukiwaczu ---> Jesteś na dobrej, starej animistycznej drodze

-------------------
gg 4217782
Hakken napisał(a):
Mazowsze jest niestety gorzej zaopatrzone w miejsca kultowe, mam tylko jeden chram i to, Warszawkim zwyczajem, nowy

wegetarianin - słowo w języku indian ojibwa oznaczające "za głupi by polować"