Międzynarodowa Federacja Pogańska

Forum PFI PL
Teraz jest czwartek, 13 sierpnia 2026, 22:52

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Astrologia w liceum
PostNapisane: środa, 4 marca 2009, 11:28 
Arcyrozmowny

Znalazłem właśnie artykuł o tym, że w nowym programie nauczania dla szkół MEN wprowadziło wiedzę o astrologii i różdżkarstwie :D

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Astrologia w liceum
PostNapisane: środa, 4 marca 2009, 12:01 
Velkan napisał(a):
Znalazłem właśnie artykuł o tym, że w nowym programie nauczania dla szkół MEN wprowadziło wiedzę o astrologii i różdżkarstwie :D

Nie, no to fajnie :). W sumie, skoro jest relligia KK, to dlaczego nie ma być atrologii. Myślę, że jest pożyteczniejsza ;)

Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 marca 2009, 12:04 
Szpieg jezuitów

Raw, zwroc jednak uwage na jeden problem - astrologia ma byc przedstawiana jako pewien aspekt zycia, ale ktory "jest nic niewarty" o ile chodzi o nauke. Dokladnie takie sformulowanie padlo w artykule. Czy religia w szkole tez jest tak przedstawiana? Ja chodzilem do katolickiego liceum, wiec nie wiem jak to wyglada w "laickich" szkolach... ale podejrzewam, ze odpowiedz brzmi: nie.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 marca 2009, 12:23 
Zwykły Uoś

Swoja drogą jestem ciekaw czemu naukowcy tak nie protestują przeciwko religii w szkole i zawodom takim jak ksiądz... Ech to jednak wszystko hipokryzja jest...

Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 marca 2009, 12:29 
Hajdamaka napisał(a):
Raw, zwroc jednak uwage na jeden problem - astrologia ma byc przedstawiana jako pewien aspekt zycia, ale ktory "jest nic niewarty" o ile chodzi o nauke. Dokladnie takie sformulowanie padlo w artykule. Czy religia w szkole tez jest tak przedstawiana? Ja chodzilem do katolickiego liceum, wiec nie wiem jak to wyglada w "laickich" szkolach... ale podejrzewam, ze odpowiedz brzmi: nie.

Nie uaktywnił mi się link do artykułu. Odnisłem się do tego co napisał Velkan. Teraz doczytałem.

Inna sprawa, że jak zacznie się dyskusja na te tematy na zasadzie, przyszła pani i powiedziała, że astrologia jest be, to akurat kogoś to moze zainteresować ;).

Natomiast fizycy, którzy ostatnio zajmują się zwalczaniem astrologii najwyraźniej nie mają sukcesów na własnym polu i poszukuja wroga, żeby wzmocnić swoja pozycję :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 marca 2009, 18:55 
Arcyrozmowny

rawimir napisał(a):
fizycy, którzy ostatnio zajmują się zwalczaniem astrologii najwyraźniej nie mają sukcesów na własnym polu i poszukuja wroga, żeby wzmocnić swoja pozycję :twisted:
Mają dokonania. Myślę, że owo zwalczanie astrologów wynika z braku luzu, z zadęcia właściwego wielu (nie wszystkim) naukowcom. No wiesz... kiedyś Jego Magnificencję całowano w rękę. Toga, berło, łacińska tytulatura odnosząca się do wielkości - to wszystko nadyma :D
Chociaż pamiętam małego wzrostem rektora jednej z uczelni, którego kumpel (prof. a jakże) nieodmiennie tytułował: czy Jego Minificencja już przybył, witam Jego Minificencję.
Odnośnie astrologii - traktowałem ją, podobnie jak księgę przemian I Cing, jako rodzaj autoanalizy. Na podstawie pojawiających się wskazówek odpowiedzi udzielałem sobie sam. Sama astrologia (w moim przypadku częściej I Cing) służyły porządkowaniu toku myślenia. Inaczej jest gdy podpowiedzi traktujemy jako pełne odpowiedzi. Miałem okazję wielokrotnie przetestować (100 razy?) praktycznie w pracy wskazania osób trudniących się sztuką uważaną przez niektórych za pokrewną, różdżkarstwem. Efekt wskazań radiestetów kontrolowany doświadczalnie (odwierty o głębokościach od 10 do 127m) był zgodny z rachunkiem prawdopodobieństwa. Czyli wskazania bezwartościowe w odróżnieniu od geologów wskazujących z dokładnością bez mała 100%. Po prostu czym innym podpowiedź i porządkowanie myśli, czym innym odpowiedź i ścisłe polecenie. Program pisały osoby mało elastyczne w poglądach.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 marca 2009, 21:47 
Arcyrozmowny

Nic niewarty to jest ten artykuł.
W liceum nie istnieje coś takiego, jak lekcje przyrody, które się kończy z podstawówką - w wieku 12 lat.

Pewnie się skończy afera za 2 lata, jak z maturą z wiedzy o tańcu, bo nie będzie komu szkolić ludzi do nauczania astrologii, nawet w ramach innego przedmiotu - żeby powiedzieć, że coś jest be!, trzeba chociaż cokolwiek o tym wiedzieć.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 marca 2009, 02:15 
Arcyrozmowny

wiecie na spory procent nastolatków nic tak nie działa pobudzająco jak zakaz albo nachalne tłumaczenie że coś jest be! Pamiętacie jak w wyniku zabiegów Długiego Romana całego Gombrowicza młodzież na pniu z księgarni wykupiła?
Może lepiej zrobić sobie zapasik I CINGA, podręczników do tarota i książek Jóźwiaka czy Pridkego...

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]